Kraftig ökning av villainbrott
NORRKÖPINGAntalet villainbrott i länet har ökat kraftigt under årets fem första månader jämfört med samma period förra året. Även lägenhetsinbrotten har blivit fler. Polis och försäkringsbolag uppmanar nu till försiktighet inför sommaren.
För Norrköpings del är siffran konstant just när det gäller villainbrotten, 38 stycken hittills i år och likadant under förra året. Däremot har antalet lägenhetsinbrott nästan fördubblats, från 33 till 64 stycken.
<b>Dyster utveckling</b>
- Det är en oroväckande och dyster utveckling, säger polisinspektör Hans-Erik Lundqvist, som tillsammans med Östgöta Brandstodsbolag har tagit fram statistiken.
Han berättar att de flesta inbrotten under våren har begåtts i hus där de boende varit bortresta under en period.
- Inbrottstjuvarna har förmodligen bedrivit viss spaning mot huset innan de slagit till. Det har inte varit så många rena spontaninbrott, men dessa väntas bli fler nu under sommaren, säger han.
<b>Narkotikamissbrukare</b>
För under sommaren ökar nämligen risken för inbrott. Men inte bara för att vi reser bort på semester och lämnar huset tomt utan för att vi bjuder tjuven på tillfällen.
- Många åker iväg och badar eller handlar och lämnar ventilationsfönster öppna eller dörrar olåsta. När de kommer tillbaka kan tjuven ha slagit till, säger Hans-Erik Lundqvist.
Han säger att inbrottstjuven ofta är en narkotikaberoende person i behov av pengar.
- De behöver komma åt saker som snabbt kan omvandlas till pengar. Och de här personerna kan sitt jobb. De vet om ett hus är tomt eller inte, om de kan slå till eller inte.
Antalet inbrott går hela tiden i vågor, mycket beroende på vilka personer som sitter inne just då.
Grannsamverkan förhindrar en hel del inbrott och detta arbete prisas av både polis och Östgöta Brandstodsbolag. Antalet villaägare som gått med i "Grannar i samverkan mot inbrott och skador" ökar.
<b>Grannar som blundar</b>
- Många av dem som tar kontakt med oss för att starta grannsamverkan har själva utsatts för inbrott, säger Ronnie Svensson, skadeförebyggare på Östgöta Brandstodsbolag.
Projektet bedrivs av Brandstodsbolaget, polisen, Räddningstjänsten samt Villaföreningen.
Hans-Erik Lundqvist uppmanar alla att göra sitt hus så oattraktivt som möjligt för tjuven. Ordentliga lås, en timer, larm, en trädgård som inte ger tjuvarna möjlighet att arbeta insynsskyddat och så vidare kan skrämma några på vägen.
- Många som har haft inbrott i sina hus mår mycket dåligt. Och allra sämst mår de som klandrar sig själva. "Varför stängde jag inte fönstret" kan vara en tanke som är svår att få bort. Ibland tvingas familjer flytta från sina hus då det känns alldeles för jobbigt att bo kvar där efter ett inbrott, säger Hans Erik Lundqvist.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!