Kraftig minskning av antalet lediga jobb
NORRKÖPINGEfterfrågan på arbetskraft i Östergötland har sjunkit markant under september - inom samtliga yrkesområden. 800 lediga platser anmäldes till arbetsförmedlingarna i länet, en minskning med 37 procent jämfört med samma månad förra året. Det visar ny statistik från länsarbetsnämnden.
- September har varit en lite ovanlig månad och vi kan inte riktig greppa vad som ligger bakom det faktum att färre lediga arbeten finns inom de flesta yrken, säger Jens Lotterberg vid länsarbetsnämnden.
Tidigare i år har länsarbetsnämnden kunnat se hur framför allt tillverkningsindustrin drabbats av lågkonjunkturen. Även efterfrågan på högutbildade IT-tekniker har minskat.
- Att efterfrågan på arbetskraft även har sjunkit inom områden som vård och skola kan vara något helt tillfälligt. Att dra slutsatser genom statistik för bara en månad går inte, säger Jens Lotterberg.
<b>Lågkonjunktur</b>
I Norrköping var arbetslösheten 4,3 procent i september i år. Förra året var siffran 4,1 procent. I sju av länets totalt tretton kommuner har arbetslösheten ökat jämfört med september förra året. Arbetslösheten totalt i hela Östergötland har stigit något, men skillnaden är markant mot förra året.
- Vi är inne i en lågkonjunktur och det syns bland siffrorna. Dessutom finns det flera varsel som liggerMarkant minsknig av som påverkar siffrorna, säger kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, Mattias Ottosson.
Han säger vidare att utvecklingen är lite oroande, särskilt när ingen vet när konjunkturen vänder.
- Alla sitter och väntar på vad som ska hända i USA. Det är svårt att förutspå något alls i detta läge, säger Mattias Ottosson.
Inom kommunen arbetar man mycket med marknadsföring. Fler företag ska lockas till Norrköping och på så sätt skapa ett ökat behov av arbetskraft. Men allt tar sin tid.
- Jag hoppas även på att redan etablerade företag hjälper till med att marknadsföra staden, säger han.
<b>Färre åtgärder</b>
1 000 färre personer i länet deltar i olika program under september jämfört med samma månad förra året. Det är en av orsakerna till att arbetslöshetstalet är högre i år än för ett år sedan.
- Förra året fick vi en hel del pengar som kunde användas till olika åtgärder och program för de arbetslösa för att nå regeringens uppsatta mål på max fyra procents arbetslöshet. Men i år har vi inte samma budget, säger Jens Lotterberg.
<b>2 100 varslade</b>
ntalet varsel fortsätter att öka. Hittills i år har 2 100 personer varslats om uppsägning i länet, vilket är en fördubbling jämfört med samma period förra året. Då räknas inte övertaligheten med 1 100 personer på Ericsson i Linköping in. I september varslade 165 arbetsplatser sammanlagt 236 personer om uppsägning. 160 av dessa arbetade inom tillverkningssektorn.
Bland ungdomarna mellan 20 och 24 år har arbetslösheten stigit en hel del. Särskilt har antalet långtidsarbetslösa bland de unga har ökat stort - med närmare 300 personer det senaste året. Det är också fler män än kvinnor som drabbats av lågkonjunkturen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!