Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kraftig hyreshöjning hos Hyresbostäder - hyresgästerna resignerade

4,3 procent, drygt 200 kr i månaden för en trea på 80 kvm i Hyresbostäder - det är den högsta hyreshöjningen på minst tio år.
En stor del av höjningen beror direkt på sådant, som kommunen (med NME) sålde av till Sydkraft häromåret.
Bland hyresgästerna tas beskedet om rekordhöjningen emot med en viss resignation.

4,3 procents hyreshöjning över hela Hyresbostäders bestånd - och därmed, i princip, över hela hyresbeståndet i Norrköping. Det betyder den högsta hyreshöjningen på länge.
FOTOMONTAGE: NICLAS SANDBERG

4,3 procents hyreshöjning över hela Hyresbostäders bestånd - och därmed, i princip, över hela hyresbeståndet i Norrköping. Det betyder den högsta hyreshöjningen på länge. FOTOMONTAGE: NICLAS SANDBERG

Foto:

NORRKÖPING2003-11-07 06:00
Hyresgästföreningen lyckades i förhandlingarna pruta Hyresbostäders höjningskrav från 5,6 procent till 4,3. Eftersom allmännyttans hyresnivå är vägledande kan ungefär samma höjning väntas bland övriga fastighetsägare i Norrköping från 1 januari.
Hyresgästföreningens ombudsman Clas Rydgren har helt klart för sig, att höjningen är mer än vad hans medlemmar egentligen har råd med.

Ekonomiskt motiverad
- Men hela kalkylen, ända upp till de 5,6 procenten, var ekonomiskt motiverad, säger han. Nu får prutningen gå ut över deras resultat, eller underhåll, eller vad det nu kan bli. Någon kalkylerad vinst blir det i alla fall inte för dem, det kan jag säga.
- Vad vi försökte åstadkomma, det var att folk i varje fall inte skulle drabbas alltför hårt det här varvet.
Bakom hyreshöjningen ligger att fjärrvärmen blivit 7 procent dyrare, vattnet 4 procent, sophämtningen 7 procent och elkostnaderna hela 14 procent.
- Mer än hälften av höjningen går direkt till konsumtionsavgifter, konstaterar Rydgren.
Allt detta är sådant som Norrköpings kommun tidigare, genom NME, hade egen kontroll över. Men hela härligheten såldes ju ut till Sydkraft, och nu måste då i stället dessa nyttigheter köpas utifrån.
Utom elen - för där har Sydkraft nu befunnits vara så dyra, att Hyresbostäder i stället slutit avtal med Östkraft i Linköping.
Clas Rydgren kan bara beklaga höjningen, och enda trösten han kan ge är att det i varje fall inte bör bli lika illa under de närmaste åren.
- Jag tror att elen kommer att ligga still, och kapitalkostnaderna också. Även om man ju aldrig kan veta säkert vad som händer med räntan.

Fortsättning
Däremot räknar Rydgren med fortsatta taxehöjningar för både sophantering och fjärrvärme.
- Soporna, eftersom det ju är mycket som inte är färdigutbyggt där än.
- Och värmen, därför att Sydkraft ju styr där, och de hävdar att fjärrvärmen kostar mer på andra håll än i Norrköping. Så på de områdena kommer det nog att bli liknande höjningar i Norrköping två, tre eller fyra år framåt.
Men mycket av detta kunde då alltså ha undvikits, om kommunen gjort som såväl Hyresgästföreningen som en massa Norrköpingsbor krävde - och behållt NME i egen ägo.
- En försäljning som var rena vansinnet, det är min bestämda åsikt, säger Clas Rydgren.
- Nu får ju dessutom kommunen själv betala en massa ökande kostnader för el och värme i sina lokaler, precis som alla andra. Jag undrar om de hade tänkt på det.

Lägre än andra
Fortfarande har dock Norrköping lägre hyra än jämförbara kommuner. Vilket dock delvis kan bero på, att man där har mer av nytt bestånd - jämförelserna är dock vanskliga, vill Rydgren understryka.
En kännbar hyreshöjning blir det alltså från årsskiftet, och när Folkbladet tar pulsen bland hyresgästerna i höghusens Marielund så suckas det där över denna nya fördyring. Men det finns ju inget man kan göra åt saken, absolut ingenting.
- De höjer ju allting hela tiden, säger Lena Hjerpe där hon står på sin balkong. Folk har blivit så vana, att de väl knappt orkar reagera längre.

Kan inget göra
Hon vet att Hyresgästföreningen haft något möte i frågan men gick aldrig dit:
- Nej, de kan heller inget göra. Det spelar ingen roll om man är medlem där.
Tio år har hon bott i Marielund, medan grannen Ann Christin Törnell på balkongen ovanför har bott där i 14 år. De båda brukar stå där ute och språkas, från den ena balkongen över till den andra.
- I stället för att ringa, som Lena säger.
Hon tycker inte att de 4.815 kr hon i dag betalar för sina trea på 78 kvm - som kommer att bli över 5.000 efter 1 januari - ger riktig valuta för pengarna. Även om hon inte har något direkt att klaga på, rotat sig i området har hon ju också gjort. Man gör ju så.

Redan jättehög
Raza Masic med familj flyttade till Marielund från Åby för två år sedan. Hon trivs bra.
- Hyran är ju redan jättehög, säger hon och tycker att 200 kr till för hennes del, det är ju ganska mycket det.
- Men jag är nöjd med området, allt är bra här, tillägger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!