Den senaste vintern var ingen rolig tid för tågpendlarna i Östergötland. Förseningar, inställda turer och stillastående tåg hörde till vardagen. Nu knackar vintern på porten igen, och tågoperatören lovar bättring. Förra vintern hette operatören Deutsche Bahn, men en omorganisation i företaget gör att det formellt nu är företaget Arriva (helägt av Deutsche Bahn) som står för pendeltågtrafiken.
Ulf Ragnarsson på Arriva vill inte gärna uppleva ytterligare en vinter som den förra.
- Vi har ägnat mycket tid åt service och underhåll på tågen, särskilt de gamla X14 som nu är i bra skick, men den viktigaste förändringen är verkstaden här i Norrköping. Den kommer från och med november att vara öppen dygnet runt sju dagar i veckan, och det är en stor förbättring, säger Ulf Ragnarsson.
Nu till Västerås
Bristen på verkstadskapacitet har varit ett problem en längre tid, och Östgötatrafiken väntar fortfarande på klartecken från Trafikverket om att få bygga en helt ny permanent verkstad i Linköping. I väntan på den byggde man i all hast förra vintern en tillfällig verkstad i Norrköping, men där får de nya tågen inte plats, bara de gamla X14.
- Här kan vi bara tina upp ett X14-tåg i taget. Östgötatrafiken tittar på om det finns andra verkstadslokaler just bara för att kunna avisa tåg i vinter, säger Ulf Ragnarsson.
De nya tågen, X61, måste även i vinter köras iväg utanför länet för verkstadsbesök. Dock inte riktigt lika långt som förra vintern.
- Från och med december kör vi de nya tågen till en verkstad i Västerås för service och underhåll. Tidigare har vi kört dem till Helsingborg, så Västerås är ju i alla fall närmare, säger Ulf Ragnarsson.
Bättre utrustning
Förra vintern erfarenheter gör också att tågen i år får bättre vinterutrustning.
- Ishackor, låsspray, skrapor och ficklampor. Vi ser till att det finns grejer så att förare och tågvärdar kan låsa småproblem själva, säger Ragnarsson.
Inte för att han på något sätt är missnöjd med personalens insatser förra vintern.
- Det mina förare gjorde förra vintern är mer än man kunde begära av dem. Jag är mycket nöjd med personalen, säger Ulf Ragnarsson.
Arriva har också nyanställt inför vintern. Fler förare, fler tågvärdar och mer administrativ personal ska göra trafiken pålitligare.
- Det är stor förstärkning, säger Ulf Ragnarsson.
Extra kostnader
Sammantaget gör Arriva alltså en hel del för att undvika förra vinterns tågkaos. Men gratis blir det ju inte.
- Allt kostar oss mycket extra pengar. Vi har en egen budget, men jag vet ännu inte hur ägarna reagerar på extrakostnaderna, säger Ulf Ragnarsson.
Om nästa år kommer att kosta Arriva mer pengar än man från början trott, så har även påfrestningen på årets budget varit stor: Långa tider i verkstaden, långa transporter och mycket extrabussar.
Ulf Ragnarsson hoppas att årets vinter inte blir lika tuff som den förra, för även om Arriva kan göra en del, så ligger annat utanför deras kontroll.
- Infrastrukturen är det stora problemet. Om inte spåren är snöfria så blir det is på tågen och problem. Men jag hoppas och tror att Trafikverket tar tag i problemen inför vintern. Vi har en bra dialog med dem, säger Ulf Ragnarsson.