Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kovändning av Skolverket - Simonstorp får friskola

Skolverket svängde om. Nu har även Simonstorp fått ja till sin fristående skola.
Johan Skogwik i skolföreningen säger, att de hade "mer kött på benen" i de kompletterande uppgifter som lämnades till Skolverket efter avslaget i februari.

NORRKÖPING2004-04-02 06:00
- Visst är vi glada nu, säger Skogwik. Det är många här, som är lättade nu.
- Och inte bara barnfamiljerna. Alla här förstår, hur viktigt det är med en skola.
Förhoppningen är nu att man, även om det börjar bli lite knappt om tid, ska kunna vara igång redan i höst. Tillståndet gäller upp till och med 6:e årskursen .
Först sa alltså Skolverket nej, men Simonstorps skolförening överklagade till länsrätten i Stockholms län. Gången är då att Skolverket först, än en gång, får ta ställning till saken. Med möjlighet att då ändra sitt tidigare beslut.
Och det är alltså just vad Skolverket nu gjort. I beslutet noteras att skolföreningen nu på ett tillfredsställande sätt visat, hur den ska lösa lokalfrågan.
I sin ursprungliga ansökan nämnde föreningen flera olika alternativ. Nu har man koncentrerat sig på ett av dem - nämligen att driva skolan i förhyrda baracker, som ska placeras vid idrottsanläggningen Skogsvallen.
Skolverket anser vidare, att den nu angivna skolbudgeten är mer realistisk och trovärdig. Tidigare påpekade brister ifråga om skolmåltider, läromedel och städning har också avhjälpts.

Räcker till
Tillståndet gäller förskoleklass samt klasserna 1-6. Johan Skogwik räknar med förskoleklass samt barn i årskurserna 1-4 till hösten, med omkring 25 barn - vilket då är tillräckligt för att ekonomin ska gå runt för den nya skolan.
Men skulle det visa sig att en del av de barn som nu går i Åby vill gå femman och/eller sexan i Simonstorp - då ska också den saken kunna ordnas.
- Om barackerna, som vi ska ha skolan i, har vi redan fått ett förhandsbesked, säger Skogwik. De kan vara på plats om en månad.
När det så gäller inventarier har man redan en del på gång. Föreningen har inte legat på latsidan i väntan på de definitiva besluten skulle komma.

Ska söka lärare
Personal har man, av förklarliga skäl, ännu inte kunnat söka. Men annonsen är färdigformulerad och ska nu omgående ut i lämpliga medier.
- Och det här ska bli en helt normal svensk grundskola, betonar Johan Skogwik.
- Men vi vill ha vår skola just här i Simonstorp, det är det som saken har gällt.

Rejäl blåsning
Därmed kan summeras att nedläggningarna av skolorna i Kvarsebo och Simonstorp blivit en till rejäl blåsning för Norrköpings kommun - eller, utryckt på annat sätt, blivit ett klockrent självmål.
Barn- och ungdomsnämnden - det vill säga dess majoritet av socialdemokraterna och vänsterpartiet - beslöt för ett år sedan att lägga ner de båda skolorna.
Redan då var dock känt, att föräldrarna vid nedläggning skulle ansöka om att få starta en fristående skola.
Som nu kommunen måste betala ut lika mycket pengar till, som man ändå skulle ha gjort till sin egen skola. Samtidigt som kommunen nu också står där med tomma lokaler de i de gamla skolbyggnaderna, i Kvarsebo likaväl som i Simonstorp.
Inget, inte ens det allra minsta, har Norrköpings kommun vunnit genom att driva dessa båda skolfrågor till sin spets.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!