Kostsam dom välkomnas av Eon

I lördags berättade Folkbladet att solcellsägaren Nils Eriksson i Kummelby slipper betala för förstärkningsarbetena av elnätet. Detta välkomnas nu av Eon.

Lex Kummelby. Eon tycker det är jättebra att Nils Eriksson överklagade deras offert, så att det nu finns klara och tydliga regler kring vad som gäller.

Lex Kummelby. Eon tycker det är jättebra att Nils Eriksson överklagade deras offert, så att det nu finns klara och tydliga regler kring vad som gäller.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2015-04-13 16:00

Björn Persson, regionchef på Eon Sverige och nätteknikern Joakim Hammarlund på Eon elnät berättar att de inte har upplevt det som att de har haft en konflikt med Nils Eriksson. De är tvärtom glada över att han skrev till Enerigimarknadsinspektionen, så att saken blev ordentligt utredd och man har därför beslutat sig för att inte överklaga.

– Det här blir ett lex Kummelby skulle man kunna säga. Vi vill tacka Nils Eriksson. Det fanns inget prejudicerande beslut eller någon dom tidigare. Nu blir det tydligt och vi vet vilka regler vi och alla andra inom branschen har att rätta sig efter, säger Björn Persson.

Joakim Hammarlund förklarar att man fick in en förfrågan om anslutning av solceller med en effekt på 25 kilowatt och att man då skickade en offert enligt de rutiner och det regelverk som gäller hos branschorganisationen Svensk energi som Eon och många andra är anslutna till.

– Vi kom fram till att det krävdes en förstärkning av elnätet till en kostnad av 200 000 kronor plus moms, men eftersom även andra kunder skulle gynnas av detta så tyckte vi inte att Nils Eriksson skulle behöva betala hela kostnaden utan att den skulle delas mellan kunderna och då blev det 107 000 kronor exklusive moms kvar till Nils Eriksson, säger Joakim Hammarlund.

Björn Persson förklarar att de andra kunderna inte skulle behöva betala något utan den delen av kostnaden skulle Eon stå för.

– Det var väl när han fick offerten på 107 000 kronor som han bestämde sig för att få saken prövad av Energimarknadsinspektionen och det välkomnar vi, säger Joakim Hammarlund.

– Man kan säga att den här historien har fått ett väldigt positivt resultat utifrån alla andra aktörer som är intresserade av att starta upp solproduktionsprojekt. Det här kommer förhoppningsvis att stimulera till att öka produktionen av klimatsmart förnybar energi, säger Björn Persson.

Men det kommer också att öka kostnaderna för Eon. Björn Persson förklarar att det kommer att krävas omfattande förstärkningar av näten. Ser man det till hela Eon:s nätområde rör det sig om miljonbelopp. Trots detta är han odelat positiv.

– Vi ivrar för att verka för en omställning till hållbara lösningar och då är det självklart att vi är med och finansierar det. Och vi har att rätta oss efter vad myndigheterna säger. Det finns inget negativt i detta utan det är bara positivt.

Enligt Energimarknadsinspektionen är en mikroproduktionsanläggning att jämställa med en anläggning för användning av el så länge man inte producerar mer el än vad man förbrukar och därför ska det inte utgå någon särskild anslutningsavgift för mikroproduktionsanläggningen eftersom anslutningsavgift redan har erlagts för den befintliga anläggningen för användning av el. I och med beslutet och att Eon inte tänker överklaga så kommer det fortsättningsvis inte att kosta något att ansluta en produktionsanläggning till en anläggning med en huvudsäkring på upp till 63 Ampere.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om