Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kostrådgivaren tipsar: "Gå inte dit vrålhungrig"

Vilken taktik ska man ha när det vankas julbord egentligen? Kostrådgivaren Alicia Petersdotter menar att man inte ska gå dit på tom mage. "Jag förstår att man vill ha valuta för pengarna, men det brukar vara kontraproduktivt", säger hon.

"Ta en promenad eller stick iväg och ta ett litet träningspass mellan sittningarna med släkten", tipsar Alicia Petersdotter, PT och kostrådgivare, här med en vattenfylld kettlebell i knät.

"Ta en promenad eller stick iväg och ta ett litet träningspass mellan sittningarna med släkten", tipsar Alicia Petersdotter, PT och kostrådgivare, här med en vattenfylld kettlebell i knät.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2023-12-14 13:42

Alicia Petersdotter har drivit det egna företaget Petersdotters Friskvård i sex år och började som enbart kostrådgivare. Sen dess har hon byggt på sin kompetens och är nu även personlig tränare och i dagarna färdigutbildad medicinsk massageterapeut. Men anledningen till att Folkbladet stämt möte med henne är att vi är inne i den mest hektiska matperioden på året. Julborden avlöser varandra och på julafton väntar det stora tabberaset.

Hur ska man tänka för att inte drabbas av total paltkoma efter ett julbord?

– Egentligen är det samma sak som gäller överlag när vi äter bufféer, den sista portionen är aldrig nödvändig. Man brukar känna när man är mätt, men ändå så tar man den där sista portionen, och så blir man tokmätt och halvsover i soffan sen.

– Man ska också tänka på att äta långsamt och verkligen njuta av det man äter. Känn smakerna.

En del kanske tänker att man ska spara sig och inte äta något på dagen innan julbordet, men det är inget som Alicia rekommenderar.

– Jag tycker i stället att man ska ta ett mellanmål två timmar innan. Om man inte är vrålhungrig är det lättare att äta långsamt.

Men hur ska man tänka generellt om man inte vill lägga på sig under julhelgen? Alicia Petersdotter menar att julmat egentligen är vanlig mat och inget att vara "rädd" för.

– Att folk gå upp i vikt beror snarast på att vi överäter eller att man äter allt godis som ofta står framme hela tiden. Men om man överlag äter bra och håller sig i rörelse så spelar inte ett par dagar någon roll. Kroppen klarar av att jobba med det. 

Är det så att man ändå vill försöka hålla sig nyttig tipsar Alicia om att skippa lite av julgodiset och försöka få in rörelse de här dagarna.

– Det blir ju mycket stillasittande med släkten, så att ta en promenad eller sticka iväg och ta ett litet träningspass är skönt.

Ser du en koppling mellan svullandet i jul och våra nyårslöften om att äta nyttigt och träna?

– Absolut kan jag se en liten koppling. Man känner sig svullen och dåsig och så tänker man att vid nyår ska jag ta tag i det här. Men det är nog att det är ett nytt år och en ny möjlighet att göra något annat som är den största dragningskraften. De flesta som vill gå upp eller ner i vikt eller börja träna har tänkt på det länge.

Nyttig julmat

Pepparkaksbollar:

1,0 dl havregryn glutenfria 

6,0 st dadlar torkade  

2,0 tsk pepparkakskrydda 

Mixa alla ingredienser till en formbar deg och rulla bollar. 

TIPS a) Det går bra att byta ut pepparkakskryddan mot exempelvis kardemumma och kanel (kanelbullesmak) eller en knivsudd saffran. Kakao och kanske lite kaffe är en annan klassiker. 

b) Om du vill kan du rulla bollarna i kokos, nötter, kakao eller kanske doppa dem i mörk choklad.

Lätt rödbetssallad (4 port)

160,0 gram rödbeta inlagd utan lag  

0,5 st äpple med skal medelstort 

1,0 dl Kvarg mild naturell fett 0,2% 

0,5 msk senap sötstark  

1,0 krm salt m. jod  

0,5 krm svartpeppar 

Gör så här:

1. Spara en matsked av lagen från rödbetorna och låt rödbetorna rinna av. 2. Blanda kvargen med lite lag och senap. 3. Tärna rödbetor och äpple och blanda samman allt. Smaka av med lite salt och peppar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!