Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kortet alla bör ha

Båtsäsongen närmar sig och kravet på ett obligatoriskt båtkörkort ökar.
- På båtriksdagen i Söderköping nyligen ställde man sig bakom förslaget i riksdagen att genomföra ett obligatoriskt körkort för båtar och jag tycker att det borde bli så, säger Alexander Johansson, förhörsförrättare från Nämnden för båtlivsutbildning, när det gäller bland annat förarintyg och skepparintyg för båtar.

- Vi är ett gäng som har båtar och det känns bra att ta båtkörkort och få lite mer kunskap på fötterna, säger Mattias Jonsson, en av nyblivna innehavarna att förarintyget.

- Vi är ett gäng som har båtar och det känns bra att ta båtkörkort och få lite mer kunskap på fötterna, säger Mattias Jonsson, en av nyblivna innehavarna att förarintyget.

Foto:

NORRKÖPING2005-04-23 06:00
- Som det är idag finns det inga åldersgränser för att få framföra en båt upp till 12 x 4 meter och det känns inte tillfredsställande. Man bör införa ett krav på förarintyg för fritidsbåtar.
Nyligen hölls en båtriksdag i Söderköping och där fattade Svenska Båtunionen, SBU, som omfattar 900 båtklubbar och över 150.000 medlemmar, ett beslut att ställa sig bakom kravet på ett båtkörkort. Man stöder riksdagens begäran till regeringen om en snabb utredning i frågan.
- Vi har kommit fram till att de som redan har ett förarintyg, fler än 400 000 svenskar, automatiskt bör få det nya båtkörkortet, säger Göran Andersson, ordförande för SBU, i ett pressmeddelande.

Bättre säkerhet
- Inom SBU är vi övertygade om att ett båtkörkort får en starkt positiv effekt för sjösäkerheten och umgänget till sjöss, säger Andersson.
Folkbladet besökte Medborgarskolans kvällskurs i Norrköping, där cirka tio personer utbildades för båtkörkort.
- Vi har dels ett teoriprov på cirka 50 frågor och även en praktisk övning, som dock är frivillig, och som vi gjorde ombord på Sjöräddningens fartyg i Arkösund, berättar läraren Jimmy Torstensson. Totalt omfattar kursen för förarintyg 33 kurstimmar.
- Då får eleverna även lära sig en del praktiska kunskaper, som knopar och bland annat då pålsteken, som man oftast använder när man förankrar båten vid bryggan.
En titt i provet för förarintyg visar på stor bredd på frågorna. Bland annat ska man förklara olika sjökortssymboler, berätta om vilken säkerhetsutrustning som är viktigast ombord och vad väjningsplikten innebär vid olika möten.

30 år utan körkort
Hans Lindquist är en av eleverna som nu klarat provet för båtkörkort, eller förarintyg som det egentligen heter:
- Visserligen har jag kört båt i 30 år tidigare utan att något hänt, men efter den här kursen känner jag mig säkrare och kommer säkert att se mer märken och annat i fortsättningen, säger Hans Lindquist som även hade sin fru Lena bland kursdeltagarna.
- Och just det här, att släktingar som också är med i båten tar förarintyg, blir allt vanligare, säger Jimmy Torstensson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om