Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kortare väntetider till vårdcentralerna

LINKÖPING
Väntetiderna till vårdcentralerna i Östergötland har minskat något under hösten jämfört med i våras. Det visar en undersökning gjord av Landstingsförbundet.
- Och Östergötland har kortare väntetider än genomsnittet i riket, säger Björn Hansson, projektledare vid Landstingets kansli.

Norrköping2002-11-07 00:00
Landstingsförbundet genomförde mätningar vid landets vårdcentraler i april och oktober i år.
Under en dag fick de anställda på vårdcentralen i uppgift att spåra de personer som hade fått tid för ett besök hos läkaren just den dagen.
På så sätt gick det att få fram hur länge patienten hade fått vänta på sin läkartid.
I Östergötland var svarsfrekvensen 100 procent i höstas, medan det var desto färre vårdcentraler som deltog i våras. Därför haltar statistiken något när jämförelser mellan vår och höst ska göras.
- Det var väldigt roligt att se att Östergötland är bättre än genomsnittet i riket. Och att siffrorna ser något bättre ut för hösten än de gjorde i våras. Men fortfarande finns mycket att göra, konstaterar Björn Hansson.
Enligt uppställda nationella mål ska den som söker vård på en vårdcentral få komma till läkaren inom åtta dagar. Men detta målet uppnås inte i dag. I riket i stort var det vid mättillfället i oktober 55 procent av patienterna som togs emot samma dag av en läkare.
I Östergötland var siffran högre, 60 procent fick besöka läkaren samma dag som kontakt togs med vårdcentralen. 79 procent i riket fick en läkarkontakt inom åtta dagar, i Östergötland var det 85 procent.

<b>Utbyggnad fortsätter</b>
92 procent av länets invånare togs emot av läkare inom 14 dagar, resten fick alltså vänta längre än så.
- Vårdcentralerna i länet klarar inte av att möta den efterfrågan som finns, det är tydligt. Men primärvården har byggts ut och fortsätter att byggas ut, säger Björn Hansson.
I våras var det första gången som Landstingsförbundet genomförde sådana här mätningar, men förhoppningarna är att forsätta göra dem varje år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!