Kortare väntetider - men inte för alla
Omstruktureringen har gett en kraftig minskning av väntetider till operationer meddelar landstinget på sin hemsida. Men förändringen av tid är marginell och gäller inte alla. Ortopedpatienter med rygg-, hand- och axelproblem har fått längre väntetid.
Politiker med ansvar - Anna-Lena Sörensson (s), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnen.
Foto:
Inom ortopedicentrum i Östergötland har man satsat på höftleds- och knäledsoperationer och har till en viss del minskat dessa köer. Innan omorganisationen var väntetiden till höftledsoperationer i Norrköping som mest 15 månader. Idag är väntetiden 8 till 12 månader.
Mer höftutrymme
- Våra höftoperationer har fått mer utrymme, man har satsat på höft och knä och det är bra, säger Peter Rockborn, medicinsk verksamhetschef för ortopedikliniken i Norrköping.
Sammanlagt står 1 000 patienter i kö till ortopedoperationer i Norrköping vid månadskiftet juli-augusti. Här opereras efter omstruktureringen planerade höftoperationer på patienter från den östra länsdelen, dessutom titthålsoperationer och stabiliserande operationer på axlar för patienter från hela länet. 60 procent av alla väntande i Norrköping är patienter med axel- och handproblem. För dem har omstruktureringen inneburit en ökad väntetid.
- Tidigare var väntetiden för den här gruppen i Norrköping under ett år, berättar Peter Rockborn.
Omstruktureringen har uppnått en effektivisering inom vissa områden, men inte i alla. För ortopedpatienter med axelproblem pekar trenden på att väntetiden kommer att öka.
- Jag skulle tro att det i slutändan blir en oförändrad väntetid totalt sett, säger Peter Rockborn.
Andelen ortpedpatienter som behandlas inom sex månader har minskat sedan förra året i Norrköping och Linköping. I Motala har det skett en procentuell fördubbling av patienter som behandlas inom sex månader. Där opereras idag länets alla knäoperationer, dessutom höftoperationer med upptagningområde från Motala och Linköping.
Antalet patienter som får vänta mer än ett år på behandling är i stort sett oförändrat visar landstingets egna väntelistor.
Per-Otto Olsson, chef för ortopedicentrum i Östergötland, är medveten om att rygg- och axeloperationer fortfarande har långa väntetider.
Inte över en natt
- Vårt mål är att införa lika och kortare väntetider för alla och det går ju inte att införa över en natt, säger han och förklarar att man har lite problem med väntetiden till rygg- och axeloperationer.
Anna-Lena Sörenson (s), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, menar att det inte är omstruktureringens fel att väntetiden till axeloperationerna är långa.
- Det har varit problem tidigare, men vi hoppas att prioriteringarna nu ska hjälpa till med det, säger hon.