Bakom verket står den lokala kören S:t Olofs kammarkör, som här får en möjlighet att uppträda i digital form under coronapandemin.
Under coronapandemin har det varit svårt för körer att träffas för att öva. S:t Olofs kammarkör är en av de körer som haft uppehåll under nästan hela pandemin. Men ett bidrag till Norrköping Light Festival har kören ändå kunnat göra.
– Det betyder mycket för kören att trots allt få uppträda i digital form på det här viset, säger körledare Lars Beckman. Det är svåra tider för körer. Entusiasmen får sig lätt en törn när vi inte kan träffas.
Körens stämmor strömmar från valvet och skapar en omslutande ljus- och ljudmiljö. Dynamiken mellan styckets starka och svaga partier förstärks med ljus och färger. Budskapet i körstycket handlar om den starka tron på att gryningen och ljuset segrar över mörkret till slut, skriver Svenska kyrkan i ett pressmeddelande.
– Budskapet kan också appliceras på coronapandemin. Visst får vi hoppas att den snart är över, säger Lars Beckman.
Bidraget till ljusfestivalen är inspelat i Hedvigs kyrka. Körmedlemmarna står utspridda över hela kyrkan, vilket bidrar till akustiken som upplevs i Swartzens valv.
S:t Olofs Kammarkör är en kör med cirka 20 medlemmar med hemvist i S:t Olofs församling. Musikstycket är komponerat av den skotske tonsättaren James MacMillan år 2007 med text ur jultidens liturgi. Karl Norberg från Musikservice har skapat ljussättningen i valvet.