Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Köpte tjänster för tio miljoner

Bara 2012 köpte tekniska kontoret konsulttjänster för drygt 10 miljoner kronor i strid med upphandlingslagen. Flest tjänster köpte kontoret av byggkonsulten Hifab där notan landade på runt två miljoner kronor förra året.

Tekniska kontoret, med Leif Lindberg i spetsen, handlade konsulttjänster för tio miljoner förra året i strid med upphandlingslagen.

Tekniska kontoret, med Leif Lindberg i spetsen, handlade konsulttjänster för tio miljoner förra året i strid med upphandlingslagen.

Foto: Forsby Jan

NORRKÖPING2013-02-21 09:28

I måndags gick tekniska kontorets chef Leif Lindberg ut i media och talade om att kontoret infört köpstopp av alla konsulter som saknade avtal, det vill säga - med alla de konsulter som tekniska kontoret anlitat förra året i strid med upphandlingslagen.

Sammanlagt rör det sig om 15 konsulter, enligt Leif Lindberg. Konsulter som tekniska kontoret köpt tjänster av för drygt 10 miljoner kronor - bara 2012.

- Vi har brustit, och det vill vi rätta till, säger Leif Lindberg.

?En god relation?

Flitigast anlitad var byggkonsulten Hifab, som tekniska kontoret köpte tjänster av för runt 2 miljoner kronor förra året.

- Vi tappade vårt ramavtal vid senaste upphandlingen i fjol. Att kommunen ändå fortsatt anlita oss - det kan inte vi ta ansvar för. Det bygger väl på att vi av tradition har en god relation med Norrköpings kommun, säger Anders Jakobsson, biträdande avdelningschef för Christer Brinkman på Hifabs kontor i Norrköping.

Blir arbetslösa

Flera projektledare på Hifab blir nu arbetslösa till följd av köpstoppet, enligt Anders Jakobsson.

- Tekniska kontoret har gjort något galet, och det är klart att det får konsekvenser för oss, säger han.

Konkurrensverkets jurist Kristoffer Sällfors häpnar när han får höra om köpstoppet.

- Vår bedömning är att det finns förmildrande och försvårande omständigheter. Höga kontraktsummor ser vi som en försvårande omständighet, och likaså om man kan identifiera ett mönster hos myndigheten. Det vill säga att det inte handlar om en enskild dikeskörning, utan något mer systematiskt, säger han.

Fler leverantörer

I januari avslöjade Folkbladet att tekniska kontoret i flera år anlitat organisationskonsulterna Takeback och Projektkvalitet i strid med upphandlingslagen. Dessa konsulter omfattas dock inte av köpstoppet.

- Nä, det gör de inte eftersom tekniska kontoret inte ensamma handlat för mycket av dem 2012, säger Leif Lindberg.

Du som chef borde väl veta att det inte är tekniska kontoret som är den upphandlande parten, utan kommunen?

- Jo, men de här 15 konsulterna är sådana där vi konstaterat att här har vi på tekniska kontoret ensamma gjort fel. Sedan finns det ytterligare ett antal leverantörer som vi inte vet hur mycket kommunen har handlat av, det undersöker vi nu, säger Leif Lindberg.

Fast det är ju ganska lätt att ta reda på?

- Jo, men där är vi inte än. I morgon ska vi ha ett möte med chefen för upphandlingscenter där vi ska diskutera hur vi gör med de här sakerna, säger Leif Lindberg.

I tisdagens Folkblad sa Leif Lindberg att tekniska nämnden, parallellt med Folkbladets artiklar om kontorets avtalsbrott i januari, arbetat med att rätta till bristerna.

Men när Folkbladet började granska tekniska kontorets upphandlingar i oktober pågick inget sådant arbete.

Tekniska kontoret har nu anställt en avtalscontroller.

- Hon heter Britta Westermark och börjar arbeta på måndag. Hennes uppgift är att se att avtalen följs och att leverantörerna lever upp till det vi kommer överens om, säger Leif Lindberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om