Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Köpare blåstes på varor – Tradera fick ta smällen

Varor för hundratusentals kronor såldes på Tradera men levererades aldrig till köparna. Pengarna gick till en kvinna i Norrköping, som nu åtalats för penningtvättsbrott.

Kvinnan ska ha tvättat pengar som hon fått in på sitt konto via falska auktioner på nätauktionssajten Tradera.

Kvinnan ska ha tvättat pengar som hon fått in på sitt konto via falska auktioner på nätauktionssajten Tradera.

Foto: LEIF R JANSSON

Norrköping2021-11-10 06:45

Under några veckor i juli 2019 användes ett konto på nätauktionssajten Tradera för att sälja dyra elektronikprylar och presentkort på resor för sammanlagt 102 131 kronor. Bland annat såldes en tv-spelskonsol, en dator, en smartklocka och en mobiltelefon. Men köparna såg aldrig röken av varorna de betalat för.

I januari 2020 startades ytterligare ett konto på Tradera. Kontot användes sedan för att sälja varor för 107 108 kronor. Inte heller de varorna levererades till köparna.

I februari 2020 satte en okänd person ut en annons på köp- och säljsajten Blocket om ett presentkort på resor för 17 000 kronor. Presentkortet såldes men levererades inte.

Nu har en kvinna i övre 20-årsåldern från Norrköping åtalats misstänkt för tre fall av penningtvättsbrott. Vem som sålde varorna har polisen inte lyckats reda ut, däremot visar utredningen att pengar från försäljningarna betalades in på den åtalade kvinnans bankkonto.

För varorna som såldes 2019 misstänks kvinnan ha tagit emot 86 169 kronor, fördelat på 13 överföringar. Därefter ska hon ha slussat pengarna vidare eller gjort bankomatuttag, eller låtit någon annan göra det.

"Åtgärden har syftat till att dölja att pengarna härrörde från brott eller brottslig verksamhet eller främja möjligheterna för någon att tillgodogöra sig pengarna", skriver kammaråklagare Susanne Hedberg Norén.

Enligt åklagaren var tillvägagångssättet liknande vid de andra försäljningarna på Tradera och Blocket.

När kvinnan förhördes och delgavs misstanke om penningtvättsbrott svarade hon "Ingen aning" eller "Ingen kommentar" på de flesta av förhörsledarens frågor. Att det hade kommit in drygt 86 000 kronor på hennes konto i juli 2019 sade hon sig inte ha märkt.

– Du har svarat många gånger att du har ingen aning, ingen kommentar och vet inte. Vet du inte eller vill du inte svara på frågan? undrade förhörsledaren.

– Jag vet inte, svarade kvinnan.

På frågan hur hon ställde sig till brottsmisstanken svarade kvinnan:

– Jag förnekar i alla fall.

På grund av Traderas köpskydd har Tradera fått betala köparna som blivit utsatta för bedrägerierna. Företaget kräver därför drygt 193 000 kronor i skadestånd av kvinnan.

Köpskyddet innebär att Tradera fungerar som en mellanhand mellan köpare och säljare.

– När vi kräver pengarna från säljarna försvinner de helt och hållet och Tradera får aldrig pengarna tillbaka. Vi kallar det för "friendly fraud". Det är något som har ökat under 2018–2019, har Traderas säkerhetsansvarige berättat i ett förhör.

Det var Tradera som gjorde en polisanmälan om bedrägeri förra året. Företaget förlorar mycket pengar på falska auktioner.

– Nu har vi valt att sätta ner foten och polisanmäla, istället för att se det som ren förlust för Tradera. Säljare säljer saker de inte har, sedan försvinner de. Ofta påstår de när vi kontaktar dem att någon har använt sig av deras identitet och att deras identitet har blivit kapad.

Målet har ytterligare en målsägande – personen som köpte ett presentkort på resor för 17 000 kronor på Blocket. Köparen hade telefonkontakt med säljaren, en man, och upplevde honom som vältalig. Presentkortet skulle vara värt 23 000 kronor.

Säljaren lovade att skicka presentkortet med posten, men det dök aldrig upp i köparens postlåda.

Köparen kräver nu 17 000 kronor i skadestånd.

– Jag vill ha ränta på varenda krona.

Penningtvätt

Penningtvätt handlar om att ”sopa igen” spåren mellan brottet och pengarna, så att pengarnas ursprung kan döljas.

Penningtvättsbrott begås på många olika sätt. Till exempel kan man förvara eller transportera kontanter för någon annans räkning. Ett annat vanligt exempel är att man använder sig av andra personers konton, så kallade målvakter. Det kan vara en kompis som av olika anledningar upplåter ett konto.

Källa: Ekobrottsmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!