Köp inte stöldgods

Det är över tio år sedan begreppet att köpa något ”i god tro” försvann, trots det är det många som inte vet hur man kollar att det man köper inte är stulet.

Foto: Åsa Hanell

NORRKÖPING2014-09-04 13:07

Lagändringen betyder i klarhet att om du till exempel köper en stulen båt, båtmotor eller cykel så kan polisen hämta den. Den rättmätige ägaren får tillbaka sin egendom och du kan inte hävda att du köpt varorna i god tro. Du blir utan både vara och pengar. Det är ditt ansvar att som köpare var så säker som möjlig på att varan inte är stulen. Så långt det är möjligt. För det krävs en del för att du ska kunna säga att du verkligen kollat.

– Det är inte så himla enkelt, men det går att göra sitt bästa, säger Sten-Gunnar Crona, godsspanare.

Han sitter ensam i ett rum på polishuset i Norrköping. I princip är det bara Sten-Gunnar som spanar efter stöldgods. I polishusets källare är det fullt av stöldgods. Bland annat ligger här några av de båtmotorer som nyligen stulits och där polisen ännu inte fått tag i ägaren. Men det är få motorer som hittas i förhållande till hur många som stjäls. Och som köpare av begagnade båtmotorer gäller det att se upp.

– Man bör tänka sig för både en och två och tre gånger , säger Sten-Gunnar Crona.

Det minsta du kan göra är att se till att du får kvitto på varan du köpt och att säljare visar legitimation. Att köpa en vara på stan till ett pris som verkar för bra ska man också låta bli.

– Det kan ju vara så att någon säljer ett dödsbo och är i behov av snabba pengar, men verkar det för billigt för att vara sant är de troligtvis nåt lurt, säger Sten-Gunnar Crona.

Man ska aldrig ha bråttom när man gör sitt köp. Ta tid på dig och ring det där samtalet till polisen om du känner dig det minsta osäker.

– Man kan ringa och kolla med oss eller med Larmtjänst. På deras hemsida finns även bilder på efterlysta objekt, säger Crona.

I poliskällaren finns förutom stöldgods också hittegods. Saker som folk hittat och lämnat in. Mängder med cyklar, mopeder och motorcyklar. En hel del går inte att spåra.

– Titta på den här crossen, säger Sten-Gunnar, den är ett hemmabygge där registreringsskylten inte alls hör till den här cykeln.

Ibland tror tjuvarna att de lyckats få bort märkningen, men en motorcykel kan vara märkt på fler ställen och även vanliga cyklar kan vara dubbelmärkta.

Och så finns det gods som polisen lyckats spåra ägare till, men där ägaren ändå inte kommer och hämtar sina saker. Det som polisen inte hittar ägare till eller som inte hämtas säljs på auktion.

– Förut hade vi cykelauktioner här i källaren, men sedan en tid samarbetar vi med en auktionsfirma.

Många saker hämtas också av försäkringsbolag.

– Om ägaren har hunnit få ut försäkringspengar så tillfaller ju godset försäkringsbolaget, säger Sten-Gunnar Crona.

Kontrollera

Säljarens identitet och mantalsskrivningsadress.

Kontrollera varans identitet.

När det gäller båtar/motorer så skriv ner skrovnumret och motornumret.

Frivilliga båtregistret lades ned den 1 januari 2004. Larmtjänsts utredningsenhet har tillgång till gamla registreringsuppgifter och kan kontrollera uppgifterna.

Säljarens försäkring. I vilket försäkringsbolag är båten försäkrad?

Kontrollera hos polisen eller Larmtjänst att båten eller motor, inte är efterlyst som stulen och att de uppgifter du noterat inför ditt köp är riktiga.

Källa: larmtjanst.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om