Kooperativ som står på flera ben

När ersättningen för Fas 3 sänktes med 15 kronor per dag och deltagare visste inte Kooptima om man skulle kunna fortsätta med sin verksamhet.

Per Sundmar jobbar med ekonomi och administration.

Per Sundmar jobbar med ekonomi och administration.

Foto: matz glimhed

NORRKÖPING2015-03-29 09:00

– Vi gör inga övervinster, utan klarar oss nätt och jämt. Tidigare har vi haft lite marginaler och kunnat köpa lite nya möbler, någon dator och ha en god löneutveckling för våra anställda, berättar Ulf Käcker, verksamhetsledare för Koooptima.

Kooptima har kunnat anställa flera ur målgruppen med funktionsnedsättning i sina olika verksamheter.

– Vi ville inte göra dessa människor arbetslösa, säger Ulf Käcker.

Nu ser det ut att ordna sig men Ulf Käcker och Göran Bodin, chef för Kooptimas verksamhet på Kabelvägen, med plats för 30 personer inom jobb- och utvecklingsgarantin, Fas 3, är luttrade, då regelverk och förutsättningar för deras verksamhet ofta ändras.

Kooptima Östergötland startades av gräsrötter i handikapprörelsen i Östergötland. Då som nu fanns det ett behov av aktörer som aktivt arbetar för att människor med funktionsnedsättning ska hitta en plats på arbetsmarknaden.

Verksamheten i dag står på flera ben, med arbetsträning och verksamhet inom jobb och utvecklingsgarantin – Fas 3. Kooptima sysslar också med bemanning och hjälper personer med funktionsnedsättning, att hitta arbete på den ordinarie arbetsmarknaden.

– Flera av våra deltagare har varit arbetslösa under en längre tid och har olika typer av funktionsnedsättning. Det kan handla om adhd, asperger. Några har haft stroke eller cancer. Gemensamt är att de har haft ett arbete tidigare, säger Ulf Käcker.

Per Sundmar har en CP-skada sedan födseln och arbetar sedan fem och ett halvt år tillbaka med ekonomi och administration på Kooptimas stab i Norrköping. Han har tidigare arbetat inom föreningsvärlden i Norrköping, för bland annat föreningar som Hagahöjden och Smedby, men när tjänsterna drogs in blev Per Sundmar arbetslös. Han kände en kille på Kooptima och fick en chans att visa vad han kunde.

– Det är vad det handlar om, att människor med funktionsnedsättning får en möjlighet att komma ut på arbetsmarknaden, göra sig själva rättvisa och att arbetgivare får lära känna dem, konstaterar Ulf Käcker.

Han anser att det finns regelverk som försvårar funktionshindrades tillträde till den vanliga arbetsmarknaden. Till exempel får privata aktörer, som Kooptima, av försäkringsskäl inte längre lotsa ut sina deltagare till andra företag för arbetsträning.

– Istället blir människor med olika typer av funktionsnedsättning, hänvisade till oss och vår verksamhet. Det blir en inlåsning när de istället skulle behöva visa sig och vad de kan för att bli anställningsbara, konstaterar Ulf Käcker.

Kooptima har delvis löst detta, genom sitt café på Sandbyhov. Här ges människor möjlighet att arbetsträna i en annan miljö och möter andra människor.

– Jag trivs jättebra, säger Solange Adaros som jobbar på caféet

Hon tycker om jobbet, arbetskamraterna och att möta gamla och sjuka som handlar i caféet.

Flera av deltagarna på caféet vill inte vara med, med namn eller bild i tidningen om det ”ska handla om Fas 3”, eftersom arbetsmarknadsåtgärden förknippas med så mycket negativt. Ulf Käcker anser att Kooptima är en av de seriösa aktörerna som bedriver Fas 3, som till exempel är mycket noga med arbetstiden.

– Är det 8-5 som man arbetar här, så ska man vara här i åtta timmar. Om vi skiter i detta, vad ger vi då för budskap till deltagarna? Att vi inte bryr oss om dem och att deras jobb inte är värt något, konstaterar Ulf Käcker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om