Konstnärerna har arbetat med workshops tillsammans med boende i området. Projektet har möjliggjorts av samarbetsinitiativet Möter konsten som drivs av Hyresbostäder och Norrköpings konstmuseum.
Möter konsten är en plattform för mötet mellan de som bor och verkar i Klockaretorpet och professionella konstnärer. Att Klockaretorpet är först ut av stadsdelarna beror enligt Mattias Åkeson, intendent för offentlig konst, på att Marco Briones, verksamhetsledare vid Kunskapens hus, redan i samarbete med lokala aktörer dragit i gång att sätta färg på centrum, med bland annat målade papperskorgar.
– Det var krattat för att kunna göra en bra uppstart här, säger Mattias Åkeson.
Framöver ska en av gångtunnlarna få en ny gestaltning, och med statliga medel ska projektet "Tjejrum" genomföras, om unga tjejers plats i offentligheten. Men först är det dags för invigning av målningar på två av Eons nätstationer, ett sätt för Eon att bidra till trivsel och trygghet.
Vid pressvisningen lade konstnären Mika Liffner sista handen vid sin färgglada målning på nätstationen "Klarinetten" intill Klockaretorpsskolan. Hon har med sprejfärg målat cirklar och ska lägga till svarta siluetter av barn hon mött i området, bland annat ett barn som spelar klarinett.
– Jag tycker att det är väldigt trevligt här, folk är tillmötesgående och nyfikna, säger Mika Liffner som när hon stått och målat fått höra "Åh vad fint det blir!" och "Kul att ni gör någonting här".
Hon berättar att även folk som inte bor här nyfiket cyklat förbi.
– Det har varit fina stunder här, säger också konstnären och musikern Klas Isaksson, från Den Svenska Björnstammen.
Vid en workshop mötte han en äldre kvinna från Syrien som utan att kunna svenska försökte hitta ett sätt att säga tack för en kopp kaffe, vilket fick honom att fundera över kommunikation och symboler när man inte har ett språk. Han har närmat sig konsten från musikens håll. Verket är också en låt, "Alltings insida", som han byggt på musik han hört i Klockaretorpet och spelat in, för att sedan remixa den. Mönstret på nätstationen är taget från musikvideon.
– Jag ville komma åt en slags känsla av att man nästan tittar in huset, att det är det inre rummet i huset som du ser in i, säger Klas Isaksson.
Under Kulturnatten är det premiär för en rickshaw i Klockaretorpet där man kan åka runt och få veta mer om områdets historia.