Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Häng med på guidad tur bland färdiga och kommande konstprojekt

Inre hamnen har och ska smyckas med fem konstprojekt. Vi fick en rundvandring med Mattias Åkeson från Norrköpings konstmuseum för att höra om, och se vad, som redan är på plats. Men också om vad som komma skall.

Aleksandra Stratimirovic har formgivit lanternorna som är på plats i Inre hamnen.

Aleksandra Stratimirovic har formgivit lanternorna som är på plats i Inre hamnen.

Foto: Mattias Åkeson

Norrköping2024-07-06 01:00

Solen ligger på starkt. Jag möter upp Mattias Åkeson på Södra kajen. Ungefär där det är avstängt för att kajen är så dålig. Mattias Åkesson är intendent för offentlig konst vid Konstmuséet i Norrköping.

undefined
Mattias Åkeson guidade Folkbladet runt bland de verk som finns i Inre hamnen och berättade om de som komma skall.

– Allt finns inte på plats. Inre hamnen är inte klar. Men Åsa Jungnelius och Aleksandra Stratimirovic har verk på plats, säger han.

Just nu byggs det för fullt i området och det är svårt att få en riktig överblick. Men klart är att Michael Johansson, Carola Grahn och Peter Johansson/Barbro Westling ska stå för den offentliga konsten i området, utöver Åsa Jungnelius och Aleksandra Stratimirovic.

– Kriterierna för oss är att det ska vara konstnärlig kvalitet och vi har tagit fram konstnärerna med hjälp av intervjuer. Det var också viktigt att vi var tidigt ute, säger Mattias Åkeson.

undefined
Konstnären Aleksandra Stratimirovic har gjort de lanternor som nu finns på plats i Inre hamnen.

Men trots att man var tidigt ute går allt inte att styra. Byggprocesserna har dragit ut på tiden i området. Så vissa saker har inte kommit igång och andra projekt har tvingats bli halvfärdiga just nu.

undefined
Här är det tänkt att projektioner gjorda av Aleksandra Stratimirovic ska finnas på plats. Oklart när.

– När det gäller Aleksandra Stratimovic har vi kunnat placera ut lanternor som är väldigt platsspecifika installationer. Men i hennes verk finns också en projektion som inte har kunnat komma igång än, säger Mattias Åkeson.

undefined
Åsa Jungnelius var den konstnär som var först ut i utsmyckningen av Inre hamnen.

Något som är klart och delvis över och borta är Åsa Jungnelius "Den inre världsutställningen". Ett antal "paviljonger" har funnits på plats och finns inte längre. Som förgänglighet personifierad. Men några av paviljongerna finns kvar. Som "Paviljong #3: Portal" vid den nya Varvsbron.

undefined
Mattias Åkeson vid Åsa Jungnelius "Paviljong #3 Portal". "Den är inspirerad av Världsutställningen som var i Norrköping 1906", säger han.

– Den är inspirerad av Världsutställningen som var i Norrköping 1906. Den har en tydlig koppling till Norrköpingsutställningen då den utgår från arkitekten Carl Bergstens ritningar, en skiss som Jungnelius rest upp, säger Mattias Åkeson.

undefined
"Moder" är en labyrint gjord av sten lånad från kommunen. Gjord av Åsa Jungnelius.
undefined
Åsa Jungnelius uppskattade konstverk Inre världsutställning i Bråvallaverket Kulturnatten 2021.

Och den som heter "Moder". Det är en labyrint gjord av sten lånad från kommunen. Då det är oklart vad det ska bli på Södra kajen i framtiden är det här också en temporär lösning.

undefined
"Ett verk, men med runt fem olika delar och storlekar och jag tänker att färgerna används till att knyta an till de olika delarna". Så beskrev den Berlinbaserade konstnären Michael Johansson om sitt bidrag till den konstnärliga utformningen av Inre hamnens första etapp.
undefined
Här i Kanonparken ser man Michael Johanssons femhörningar.
undefined
Här konstverket Tracks. Konstnär Michael Johansson.

Det som är på gång är konsten i Kanonparken vid Hamnbrons norra fäste. Här ska Berlinbaserade konstnären Michael Johansson sätta sin prägel på platsen. Han är känd för sina annorlunda skulpturer.

– Det är ett nära samarbete mellan konstnären och landskapsarkitekter. Men det finns en koppling till platsen. Här skeppades kanoner ut en gång i tiden. Kanske kan det vara färdigt till i höst? Oktober eller november, säger Mattias Åkeson.

undefined
Aleksandra Stratimirovic har formgivit lanternorna som är på plats i Inre hamnen.

Enligt honom kommer det att dröja till åtminstone 2027 innan alla verk är på plats. Det handlar om att konsten är beroende av hur långt byggnationen kommit. Byggnationen av etapp två har haft beräkningar att pågå fram till 2028.

– Det är ganska unikt att skapandet pågår samtidigt som byggnationen pågår. Det påverkar förstås konstnärerna. Men varje projekt har sina utmaningar, säger han.

Carola Grahns och Peter Johanssons och Barbro Westlings verk finns inte tillgängliga ännu. Men förhandsinformationen talar om konst som kan väcka starka känslor.

undefined
Barbro Westling och Peter Johansson kommer också att bidra med offentlig konst i Inre hamnen.

Vad hoppas du att konstverken ska ge Norrköpingsborna?

– Jag hoppas att man kan se konsten som en naturlig del av området. Men vad människor gillar eller inte, kan jag inte ha någon åsikt om. Men här har vi fem spännande projekt som vi upphandlat, säger Mattias Åkeson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!