Trots lördagsrusningen på köpcentrets övre plan råder stillhet en trappa ner där projektet Hela bilden har sin temporära ateljé. Men skenet kan bedra. Under de lördagar och onsdagar (sista chansen att komma och måla är nu på onsdag) som man hållit öppet har en strid ström av människor med olika ålder och ursprung passerat förbi stafflierna.
- Det har kommit mellan 30 och 50 personer per gång, kanske 5-600 sammanlagt under de här fem veckorna. Man kan säga att det är mer än en succé, strålar Sahar Burhan.
- Det kanske inte hade fungerat i stressen uppe bland butikerna, men här får man lugn och ro. Människor gillar att måla och det är många som velat stanna till och göra det.
En ren slumpMen det är inte helt stilla den här lördagsförmiddagen. Vid en av målningsstationerna hittar vi Gunhild Jonsson med döttrarna Thora och Frida. Det är andra gången de tar chansen att vara med och måla i projektet och har bara gott att säga om det.
- Från början var det egentligen bara en ren slump, vi gick förbi här och fick upp ögonen för det, så vi hängde på, säger Gunhild.
- Det känns bra att vara med och stödja något kreativt, det är en jätteviktig del för människan och viktigt att visa fram.
Hon ser också en tjusning i just det faktum att man som deltagare bara får måla en liten del av en gigantisk helhet.
- Det är en häftig upplevelse att få ta del av det stora. Hur olika vi målar, men att det ändå blir en enda stor bild.
- Att måla utifrån sitt eget sätt, trots att helheten är förutbestämt, det är en utmaning.
Utveckla i framtidenSahar Burhan är förstås väldigt nöjd med att projektet fallit så väl ut.
- Jag var orolig för om det skulle fungera, man vet aldrig hur det blir när något man haft i huvudet ska ut i verkligheten, konstaterar hon nu när succén är ett faktum.
- Vi är så olika, alla bitar passar kanske inte perfekt, men de kan hänga sida vid sida ändå. Det har varit unga och pensionärer som målat sida vid sida.
Det stora intresset väcker förstås också tankar inför framtiden.
- Det här är ett projekt som man skulle kunna göra fler gånger och ta till andra städer. Det är ett bra sätt att integrera, man kommer varandra närmare med konst.
Positiv demonstrationMen i den närmaste framtiden ska den sista av de 189 bitarna i kostverket i Hageby Centrum förstås sättas på plats och den hemlige, men kände, konstnären avslöjas. Planer smids för en vernissage och det finns rent av större planer än så.
- Vi har talat om att göra något på nationaldagen. Originalet är utlånat till Finland, men då är det tillbaka på konstmuseet. Man skulle kunna samlas här och titta på verket och sen gå en konstmarsch till museet och titta på originalet. Som en sorts positiv demonstration.