Carl Johan Erikson och Karin Willén, som båda har var sitt sommarhus i närheten av Forsmarks kärnkraftverk i norra Uppland, började 2014 ett konstnärligt samarbete med miljöerna kring Forsmark som utgångspunkt.
Här finns en biotestsjö, genom vilken det varma kylvattnet passerar på väg ut till havet, och där djur och natur påverkats av den varmare miljön, testborrhål i urberget inför slutförvar, och här finns vildsvin som bökar i jorden.
– Vi har gjort väldigt många matlagningsaktioner, där vi bjuder på mat, i olika sammanhang. Vi bjöd på strömming från Forsmark, från det varma kylvattnet. Det var ett annat sätt att problematisera det här, vi var lite förlamade av alla rapporter och intryck man får kring hur vi använder naturen, och klimatförändringar, säger Carl Johan Erikson.
Det här har resulterat i kokböckerna "10°C - recept från Forsmarks skärgård" och prisade "Kokgropar och andra aktiviteter i Forsmarks skogar". Med kokböckerna ville de nå en ny publik, utanför den traditionella konstvärlden.
Vildsvinen då? Jo, Erikson och Willén tycker att det är spännande med brytpunkten mellan natur och kultur, som i matlagning, när de råa ingredienserna tillagas. Vildsvinet är på gränsen mellan natur och kultur, det vilda och det tama. Man kan jaga det, äta det, och tamsvinen kommer från vildsvinen.
I kontakt med Grimsö forskningsstation fick konstnärerna vetskap om att det fanns ett stängsel mellan Danmark och Tyskland, ett 70 kilometer långt stängsel med viltkameror, som danska staten byggt för att stoppa vildsvin och skydda tamsvin mot svinpest, något som resulterat i att de danska vildsvinen utrotats.
– Vi åkte ned dit och dokumenterade det där stängslet, fotograferade och körde drönare där. Det blev basen till den här utställningen som vi visar nu, säger Erikson som också drar en parallell till migration.
I utställningen på Verkstad konsthall i Hallarna finns otäcka jaktscener med automatvapen från Europa och bilder av simmande vildsvin, som på så sätt tar sig över gränser. En video visar hur man gör vildsvinskorv. Under vernissagen serveras vildsvinspiroger.
Under Kulturnatten bjuder konstnärerna på vildsvinskorv. Då blir det också ett boksläpp, av Eriksons bok "The Fence".
Utställningen har visats i Stockholm och Katrineholm.