Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Konstnärer tar sig an det gränslösa vildsvinet

Konstnärerna Carl Johan Erikson och Karin Willén har tidigare lagat strömming fångad utanför Forsmark. Nu kommer de till Verkstad konsthall i Norrköping med utställningen "Det gränslösa vildsvinet". Vernissage är det i dag, torsdag.

Karin Willén och Carl Johan Erikson vid en matlagningsaktion med strömming fångad i närheten av det varma kylvattenutloppet från Forsmarks kärnkraftverk. I det senaste arbetet, som visas på Verkstad konsthall från den 1 till 30 september, tar de sig an vildsvin.

Karin Willén och Carl Johan Erikson vid en matlagningsaktion med strömming fångad i närheten av det varma kylvattenutloppet från Forsmarks kärnkraftverk. I det senaste arbetet, som visas på Verkstad konsthall från den 1 till 30 september, tar de sig an vildsvin.

Foto: Hendrik Zeitler/Hasse Holmberg

Norrköping2022-09-01 08:00

Carl Johan Erikson och Karin Willén, som båda har var sitt sommarhus i närheten av Forsmarks kärnkraftverk i norra Uppland, började 2014 ett konstnärligt samarbete med miljöerna kring Forsmark som utgångspunkt. 

Här finns en biotestsjö, genom vilken det varma kylvattnet passerar på väg ut till havet, och där djur och natur påverkats av den varmare miljön, testborrhål i urberget inför slutförvar, och här finns vildsvin som bökar i jorden.

– Vi har gjort väldigt många matlagningsaktioner, där vi bjuder på mat, i olika sammanhang. Vi bjöd på strömming från Forsmark, från det varma kylvattnet. Det var ett annat sätt att problematisera det här, vi var lite förlamade av alla rapporter och intryck man får kring hur vi använder naturen, och klimatförändringar, säger Carl Johan Erikson.

Det här har resulterat i kokböckerna "10°C - recept från Forsmarks skärgård" och prisade "Kokgropar och andra aktiviteter i Forsmarks skogar". Med kokböckerna ville de nå en ny publik, utanför den traditionella konstvärlden.  

Vildsvinen då? Jo, Erikson och Willén tycker att det är spännande med brytpunkten mellan natur och kultur, som i matlagning, när de råa ingredienserna tillagas. Vildsvinet är på gränsen mellan natur och kultur, det vilda och det tama. Man kan jaga det, äta det, och tamsvinen kommer från vildsvinen.

undefined
Det långa vildsvinsstängslet på gränsen mellan Danmark och Tyskland.

I kontakt med Grimsö forskningsstation fick konstnärerna vetskap om att det fanns ett stängsel mellan Danmark och Tyskland, ett 70 kilometer långt stängsel med viltkameror, som danska staten byggt för att stoppa vildsvin och skydda tamsvin mot svinpest, något som resulterat i att de danska vildsvinen utrotats. 

– Vi åkte ned dit och dokumenterade det där stängslet, fotograferade och körde drönare där. Det blev basen till den här utställningen som vi visar nu, säger Erikson som också drar en parallell till migration.

undefined
Vildsvin simmar bra och kan ta sig över många gränser.

I utställningen på Verkstad konsthall i Hallarna finns otäcka jaktscener med automatvapen från Europa och bilder av simmande vildsvin, som på så sätt tar sig över gränser. En video visar hur man gör vildsvinskorv. Under vernissagen serveras vildsvinspiroger.

undefined
Konstnärerna gör vildsvinskorv, en stillbild från videoverket ”Vildsvinskorv från Forsmark, 2021." Videon visas i utställningen.

Under Kulturnatten bjuder konstnärerna på vildsvinskorv. Då blir det också ett boksläpp, av Eriksons bok "The Fence".

Utställningen har visats i Stockholm och Katrineholm. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!