Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Konstmuseets samlingar ska digitaliseras

1 500 målningar och uppåt 30 000 grafiska blad ska registreras i ett nytt digitalt datasystem på Norrköpings konstmuseum. "Det här har vi väntat på länge", säger Martin Sundberg, intendent på Norrköpings konstmuseum.

Martin Sundberg, intendent med ansvar för samlingen på Norrköpings Konstmuseum, med en etsning av Rembrandts Doktor Faust från mitten av 1600-talet.

Martin Sundberg, intendent med ansvar för samlingen på Norrköpings Konstmuseum, med en etsning av Rembrandts Doktor Faust från mitten av 1600-talet.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2021-02-17 10:20

Idag finns konstmuseets samlingar registrerade i ett kortkatalogsystem som fungerat likadant sen 40-talet. Man kan söka på en viss konstnär och hitta vilka verk som finns i samlingen, men kommer det svårare frågor än så blir det problem.

– Det är helt hopplöst, säger Martin Sundberg.

Syftet med det datasystem som nyligen upphandlats är att göra samlingarna mer tillgängliga.

– I en databas kan man till exempel söka nyckelord, som stilleben eller landskap, genus eller årtal. Det blir tillgängligt för personalen på ett helt annat sätt. Vill någon till exempel göra en utställning med fransk grafik från 1700-talet blir det lätt att hitta och man kan bläddra sig igenom vad vi har i datorn.

Så småningom är det också tänkt att samlingarna ska vara tillgängliga online för allmänheten.

– Det är också bra för kollegor på andra museum som kanske vill låna verk till speciella utställningar. 

Men det kommer bli ett digert jobb när all konst ska fotas av och registreras. Det som hänger på väggarna i museet är bara en bråkdel av vad som finns i samlingarna. Martin kommer själv börja med att katalogisera målningarna någon gång i vår när tekniken är på plats. 

– Jag får ta några om dagen, min målsättning är att hinna klart på ett år.

Grafiksamlingen däremot kan han inte göra själv. I samlingen finns 19 000 numrerade verk, men mörkertalet är stort och det kan finnas så mycket som 30 000 grafiska blad i samlingen. Han söker nu pengar från olika håll för att kunna anställa en fotograf och en registrator under fyra år. 

– Om två personer jobbar heltid räknar jag med att de ska klara 5 000 blad om året, det blir 20 till 30 blad per arbetsdag. Det blir också en del kringarbete, säger han.

Vad händer om ni inte får bidrag till personalkostnaderna?

– Ja, då tar det väl 20 år innan vi är digitaliserade, säger Martin.

Museets grafiksamling är internationell och anses höra till de främsta i landet. 

– Det är ett stort ekonomiskt värde i den så det är viktigt att veta vad vi har, inte minst om något skulle hända, säger han.

Hur kommer det sig att Norrköping har en sån fin grafiksamling?

– Det är faktiskt något jag skulle vilja titta på i ett forskningsprojekt. Men museet har fått många donationer. På 30- 40 och 50-talet var det en lite annan syn på grafiken än idag.

Karta: Norrköpings Konstmuseum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!