Konsten täcktes över utan bygglov

Först täcktes graffitikonsten över utan tillstånd. När en Norrköpingsbo slog larm om detta sökte firman bygglov och fick det. Nu har beslutet överklagats.

Reklam över konst. Stadsarkitekt Karin Milles Beier menar att man borde ha tänkt till lite innan man täcker över ett av stadens konstverk med reklam.

Reklam över konst. Stadsarkitekt Karin Milles Beier menar att man borde ha tänkt till lite innan man täcker över ett av stadens konstverk med reklam.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2015-06-22 06:30

Det var 1991 som graffitilegenderna Zappo, Amen och Circle gjorde målningen ”Jungle” på den långa muren som vetter mot parkeringen i korsningen Lindövägen/Tullhusgatan. Konstverket föreställer ett sydamerikanskt Amazonas-landskap och innehåller bland annat en tukan, ett vattenfall, en orm, blommor i starka färger och en jaguar. Det hela skedde med tillstånd från Norrköpings kommun som också stod för kostnaderna.

”Det är den första stora graffitimålningen som gjordes, den har stått orörd i 30 år, men nu har en nyckelfirma hängt en raklamvepa över.”, sa Carina Milde, intendent på Arbetets museum, i november 2013 när Folkbladet gjorde en artikel om Norrköpings graffiti.

Något bygglov fanns inte vid den tidpunkten. Ansökan inkom till bygg- och miljökontoret först den 10 juli 2014. Den 11 september 2014 beviljade byggnads- och miljöskyddsnämnden bygglov för den då sedan länge redan uppmonterade vepan som mäter 34 meter på längden och tre meter på höjden. I beslutet står bland annat följande att läsa:

”Vepans placering och utseende har diskuterats med stadsantikvarie och stadsarkitekt eftersom en befintlig målning döljs av vepan. De har inga

invändningar mot vepan.”

Men när Folkbladet kontaktar stadsarkitekt Karin Milles Beier säger hon att hon aldrig har uttalat sig i frågan.

– Jag har varken uttalat mig positivt eller negativt, för jag har inte fått frågan, säger hon och fortsätter:

– Jag förstår inte vitsen eller varför en privat aktör ska få hänga upp reklam över ett konstverk som tillhör staden. Jag skulle vilja veta vilka argumenten var. Att hänga reklam över ett konstverk känns ju lite tveksamt.

– Konstverket är en del av Norrköpings kulturarv, en konstart och en samhällskultur som är värd att bevara, men det goda i det hela är ju att det inte har målats över. Det finns ju kvar bakom vepan, säger Carina Milde och tillägger att hon inte är i en position att vara opinionsbildare.

– Vi är ett museum som arbetar med utställningar och det är inte vår uppgift att ta ställning kring kommunens beslut. Men vi står upp för yttrandefriheten och graffiti är ett sätt att uttrycka sig på som också måste få finnas. Själva förekomsten av bildkonst är vi för och Norrköping är ett föredöme när det gäller den här konstformen och något vi ska vara stolta över.

Stadsantikvarie Hanna Domfors minns att hon fick en förfrågan om en reklamvepa som tillfälligt skulle hängas upp, men understryker att hon inte fick information om att den skulle hängas över ett konstverk.

– Man undrade om jag hade några synpunkter på en reklamskylt på en mur på Lindövägen, men det talades aldrig om något konstverk.

Folkbladet har utan att lyckas sökt bygglovschef Marita Eriksson för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om