En trappa ned på Konstmuseet i Norrköping kan man nu se skisserna från projektet "Utsikt inifrån ett träd", läsa om hur konstnären Alvaro Campo resonerat och se en fem minuter lång film där han utvecklar sina tankar.
Alvaro Campo tycker att omgörningen av Östra Promenaden är ett fantastiskt, långsiktigt projekt som det är en ära att vara en del av.
– Det här är en del av den stora Östra Promenaden-renoveringen. Man hade på ett tidigt stadium från projektet hittat de här två platserna, där Östra Promenaden möter Skolgatan och S:t Persgatan, att här kommer det att bli platsbildningar, säger Mattias Åkeson, intendent för offentlig konst.
– Vi hade en dialog med samhällsbyggnadskontoret och såg att vi kunde gå in med ett konstprojekt. Det var utmaningar med det, i och med att Östra Promenaden är ett byggnadsminne. Vi har haft en dialog med länsstyrelsen hela tiden och vi har haft en antikvarie med som konsult.
– Det är två platser, men vi kände tidigt att vi ville ha en konstnär som fick båda platserna, för att skapa en dialog mellan de här platserna.
– Vi valde Alvaro för att vi tycker verkligen att han har hittat en spännande ingång, i hur han tagit sig an det här uppdraget. Relationen mellan människan och träden och mellan kulturen och naturen, säger Mattias Åkeson.
– När jag arbetar med projekt kommer jag till platsen och försöker lära mig så mycket som möjligt om platsens berättelser, säger Alvaro Campo och talar om alla berättelser som möts över tid, som olika lager.
Han gör mycket research, tar många bilder och försöker känna av platsen och utifrån det, nästan med känslan av att göra en film, börjar han lite i taget få en bild av hur han vill göra ett konstverk.
– Det här är en avgjutning av ett av de gamla träden, visar han på en aluminiumavgjutning som tillverkas av Vadstena konstgjuteri.
Verket "Utsikt inifrån ett träd" vid Skolgatan är som en skulptur, men bakom finns en liten trappa så man kan gå in i den ihåliga stammen.
– Då får man den här utsikten inifrån trädet. Ser man det utifrån blir det som halvt människa, halvt träd. Man kommer lite närmare till trädets perspektiv, säger Alvaro Campo.
På det andra minitorget, vid S:t Persgatan, handlar det om "Att låna ett träds rötter". På handgjorda betongplattor har ett rotsystem blästrats fram. Här kan man ställa sig i mitten och återigen bli halvt människa, halvt träd.
Den tredje delen i Campos projekt är att skolbarn från Gustaf Adolfsskolan ska få namnge 60 träd mellan de här två platserna.
– När man namnger något har man plötsligt en relation till det. Om jag var barn och hade fått den här uppgiften att namnge träd på Promenaden så om fem, tio, femton år tror jag att jag skulle komma ihåg det, att det här trädet är min kompis. Det är ett sätt att närma sig att skapa en relation mellan människor och träd, men den här gången över tid. De ska växa tillsammans, de unga träden och barnen.
Tanken är att namnen ska dokumenteras officiellt, i en handling som sparas i stadsarkivet, som en historisk händelse. Under en period kommer namnen att hänga på träden. Det kommer också att bli en skylt och en numrerad karta.
Det blir en invigning av hela Östra Promenaden, med konstverken på plats, i slutet av maj eller början av juni.