Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Konsten att tala med stökiga barn

Problem med bråkiga och ilskna barn i familjer kan ibland vara enklare att lösa än man tror. - Det hela handlar om att vi måste börja samtala och umgås mycket mer med varandra hemma i familjerna, berättade psykoterapeuten Liselott Lindegren från Barn och Ungdomspsykiatriska kliniken i samband med den psykiatriska veckan.

Foto: Patrik Larsson

NORRKÖPING2007-11-15 00:07
Psykiatriska veckan fortsatte under onsdagen med ett fullproppat föreläsningsprogram i Fornborgen på Vrinnevisjukhuset där fokus låg på barn och ungdomsvård. Inför en proppfull sal talade psykoterapeuten Liselott Lindegren, för att beskriva delar av BUPs verksamhet, om hur man på bästa sätt beter sig när man talar med barn.- Det är viktigt att visa barnen att man lyssnar lika mycket på dem som på deras mammor och pappor, berättade hon. Det korta föredraget handlade om hur man istället för att fokusera på det negativa borde se till hur man kunde ha gjort på ett bättre sätt, hur man måste tala om uppkomna problem på barns vis och att ett bra sätt att få igång ett samtal är att leka och prata samtidigt.- Man kan figursätta ilskan, låta barnet visa om den är stor eller liten och visa den med hjälp av leksaker.- Jag hade ett barn och en pappa som ofta bråkade på besök, de fick illustrera sin ilska genom att välja olika mjukdjur och kom på så sätt fram till hur ilskan såg ut och hur de skulle kunna lösa den.Självupplevd smärta
Vem som helst är välkommen att söka sig till BUP med sina problem, men det måste handla om självupplevd smärta. Att familjerna själva känner att det inte fungerar och att de till exempel bråkar för mycket. Sådant kan ofta vara svårt för utomstående att se. - När det gått så långt att det dykt upp tydliga symptom behövs det professionell hjälp, men tidigare fungerar det självklart att samtala på det här sättet hemma i familjen, berättade Liselott Lindegren för Folkbladet.- Ungefär 60 procent av dem som vänder sig till oss är föräldrar själva, medan resten rapporteras från exempelvis skolor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om