Konsten att göra en god semla
NORRKÖPINGDen som äter semlor redan i mellandagarna brukar få gliringar om tjuvstart.Men i dag är det äntligen fettisdag och fritt fram att göra en Ture Sventon - inhandla en temla eller två på närmaste kondis.Folkbladet besökte Landerholms konditori som räknar med att sälja 5000 semlor under dagen.
Semla, fastlagsbulle, hetvägg, fettisdagsbulle och temla. Kärt barn har många namn. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
Semlorna åts i södra Sverige på fastlagsmåndagen (bullamåndag) men i övriga landet åts de på fastlagstisdagen (fettisdagen). Före påskfastan passade man på att äta så fet mat som möjligt. Men i dag säljs semlor redan i mellandagarna.
- Vi börjar sälja semlor vid trettonhelgen, men höjdpunkten är förstås på fettisdagen, säger Marcus Landerholm, på Landerholms konditori.
Ordet semla kommer från latinets simila, om betyder fint vetemjöl och från det gamla ordet semlja som betyder klot eller jord.
På senare tid har det blivit vanligt med olika varianter av semlor så som saffranssemlor, wienersemlor och moccasemlor. Men det är inget för Landerholms.
- Vi gör vanliga semlor och gör dem så goda som möjligt, säger Marcus.
Desto viktigare är att ingredienserna i semlan är bra, anser Marcus Landerholm.
- Det ska inte vara något fusk. Mandelmassan ska bestå av hälften mandel och hälften socker. Det får inte vara för mer socker och mandeln ska inte bytas mot aprikoskärnor, säger han.
Marcus själv äter gärna semlan med varm mjölk, men ofta äter han dem som de är. Men han vill inte strö kanel och annat på semlan. En semla ska vara en semla. Punkt slut.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!