Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Konst ska lyfta upp stadsdelspark i Navestad

Konstnärer har fått komma in med förslag på hur man kan konstnärligt kan gestalta Kopparkullen och Atriumparken i Navestad i samband med den upprustning som ska ske från i höst.

Mattias Åkeson, intendent för offentlig konst på Konstmuseet.

Mattias Åkeson, intendent för offentlig konst på Konstmuseet.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2023-05-13 10:00

Samhällsbyggnadskontoret planerar för en upprustning av en stadsdelspark i Navestad, nämligen Atriumparken och intilliggande Kopparkullen. Uppfräschningen är tänkt att äga rum under 2023 och 2024 och i denna ingår också en konstnärlig gestaltning av området. 

Fram till och med söndag 14 maj kan yrkesverksamma konstnärer anmäla intresse för denna upphandling. Mattias Åkeson är intendent för offentlig utsmyckning på Konstmuseet och berättar om bakgrunden.

– Kopparkullen ligger mellan atriumhusen och Guldringen, från den kullen sträcker sig ett grönområde ner mot Vrinneviskogen, sedan går det också in mot en gång och cykelbana mellan atriumhusen. Det här området ska utvecklas och förstärkas, dels med lekytor men man vill också förstärka kopplingen och entrén mot Vrinneviskogen, berättar Mattias Åkeson.

undefined
Mattias Åkeson, intendent för offentlig konst på Konstmuseet.

Konstmuseet och Samhällsbyggnadskontoret samarbetar i frågor som rör stadsutveckling för att få in konstperspektivet i projekt redan tidigt.

– Sedan några år har vi en konstellation som vi kallar för konstteamet som jobbar strategiskt framåt. Det är jag och konstmuseets chef Helena Persson samt personer med olika funktioner från samhällsbyggnadskontoret. Tillsammans tittar vi på vad som är på gång framåt och så synkar vi oss med dem i de fallen som det känns relevant, förklarar Mattias Åkeson som tillägger att detta just är ett sådant projekt.

När det gäller Kopparkullen och Atriumparken har man angivit ett antal kriterier i ansökningshandlingarna till konstprojektet. Bland annat uttrycks att konsten kan ta sin utgångspunkt från platsens historia men ska också blicka in i framtiden. Den ska vara tillgänglig men också skänka en unik identitet.

– Vi har tänkt att konsten kan dyka upp på flera platser. Dels uppe på kullen med något slags signalvärde men också på ytterligare några platser som leder mot Vrinneviskogen, säger Mattias Åkeson.

undefined
En bänk placerad uppe på Kopparkullen. Ett öppet stråk löper här ända till Vrinneviskogen.

I mitten av juni kommer en konstnär att ha valts ut för konstprojektet vars budget sammanlagt uppgår till cirka 2 miljoner kronor. En annan sak man lägger stor vikt vid i detta konstprojekt är att involvera civilsamhället, alltså de boende i området, på olika sätt.

– Det som är intressant med Navestad-projektet är att vi vill hitta sätt att jobba med platsen och med dem som bor och verkar där. Därför har vi lagt in i utlysningen att man ska anknyta till området och deltagarprocesser. Exakt hur det kommer att se ut får visa sig, det får ju ske i dialog med konstnären, förklarar Mattias Åkeson som nämner Portalen som ett tänkbart nav att jobba mot.

– Vi vinner på att förankra med människor på platsen, det skapar mer förståelse och engagemang om man får med fler på tåget innan det är på plats. Det är också spännande att utveckla metoder för vad offentlig konst kan vara, det kanske inte bara är en fysisk slutprodukt utan man kan också jobba med olika processer runt den.

undefined
Till höger skymtar atriumhusen.

När det gäller själva upprustningen av området berättar projektledaren Erik Strand på samhällsbyggnadskontoret att det ska detaljprojekteras efter sommaren och planen är att själva arbetena drar igång i november.

– Tankegången kring parken är bland annat att vi vill utveckla lekplatsen så att den engagerar ett större spektrum av barn och ungdomar med mer utmanande lekredskap. Göra något mer spektakulärt som tillsammans med konsten kan locka fler, att området blir ett utflyktsmål, berättar Erik Strand.

Karta: Navestad
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!