Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Könsstympning ska förhindras

Att könsstympa flickor och kvinnor är ett brott. Nu har flera instanser tagit fram ett vårdprocessprogram för att skydda flickors rättigheter.

Foto: Noella Johansson/TT

Norrköping2017-09-06 18:00

Det är Region Östergötland, tillsammans med Länsstyrelsen i Östergötland och elevhälsan som jobbat fram programmet. Med könsstympning åsyftar man kirurgiska ingrepp där man tar bort hela eller delar av de kvinnliga könsdelarna.

Uppskattningsvis finns det 38 000 kvinnor och flickor som är könsstympade i Sverige. Av dessa ska cirka 7 000 vara barn. Siffran är inte definitiv och baseras på statistik som har några år på nacken.

Könstympning är en företeelse som inte bara ger fysiska problem.

– Könsstympning är ett övergrepp på flickor och kvinnor och många utsatta lider av både kroppsliga och själsliga komplikationer som varar ett helt liv. Könsstympning är tortyr; tortyr som kontrollerar och bojar flickors och kvinnors kroppar och sexualitet. Rätten till en god och jämlik hälsa är en viktig utgångspunkt i arbetet mot könsstympning. För att förhindra att flickebarn och unga kvinnor könsstympas krävs ett systematiskt arbete i hälso- och sjukvården och hos andra viktiga aktörer som skolan och socialtjänsten. Arbetet måste även fokusera på att identifiera flickor som redan är könsstympade och erbjuda vård och stöd, säger Maha Eichoue, utvecklingsledare på länsstyrelsen i Östergötland i ett pressmeddelande.

Inom vårdprocessprogrammet har länsstyrelsen, sjukvården och elevhälsan arbetat tillsammans för att jobba fram en arbetsplan. Man har också sammanställt informationsmaterial på flera språk.

– Tanken är att vårdpersonal ska kunna ge både muntlig och skriftlig information till patienter och att patienterna själva också kan hitta informationen på 1177.se. Där kan de på sitt eget språk se vad lagen säger i Sverige och hur de kan söka hjälp och vård, säger Josefin Svensson, projektledare och barnmorska i Region Östergötland i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om