Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Konkurs för Bluetronics

NORRKÖPING
Bluetronics AB försattes sent i tisdags i konkurs vid Norrköpings tingsrätt. Till konkursförvaltare utsågs advokat Magnus Nedstrand.
- Jag räknar med att om några dagar utannonsera och sälja företaget till något nationellt eller internationellt bolag. Jag tror det finns goda förutsättningar för att verksamheten ska kunna fortsätta.

Norrköping2001-09-27 00:00
Magnus Nedstrand informerade personalen på onsdagen.
Till dess en ny ägare tillträtt driver konkursboet verksamheten vidare med design och utveckling. Försäljningen av produkter har ännu inte kommit igång.
- Jag räknar med att vi ska kunna komma till ett avslut om ett par veckor, säger Nedstrand. Bluetronics är världsledande inom sitt område.
Nedstrand tror att det finns kapitalstarka intressenter som vill köpa Bluetronics patent och se till att produkterna vidareutvecklas.
Bluetronics arbetar inom området trådlös kommunikation.
Företaget föddes 1999 efter tio års forskning på Acreo. Bluetronics befann sig i somras i ett skede då utvecklingsarbetet skulle resultera i en produkt till försäljning på marknaden.
Bluetronics har 31 anställda.
- Det har varit en pressande sommar för de anställda, säger Nedstrand. De har hela tiden levt i vetskap om att det fattades pengar. Rekonstruktionen misslyckades och då måste konkurs tillgripas.
- Jag försökte säga till de anställda att en konkurs inte behöver innebära slutet. Visst var många bekymrade. Men det fanns också någon som sade att det kan bli avstamp till något nytt då vi får lyfta fram våra tekniska kunskaper
Sedan starten 1999 har likviditeten i företaget täckts genom ägartillskott på sammanlagt 40 miljoner kronor.
När bolaget i slutet av augusti begärde rekonstruktion vid tingsrätten fanns två miljoner kronor i likvida medel.
Till rekonstruktör utsågs Peter Smedman, tidigare chef för Ackordscentralen.
Han fann efter en knapp månad att han inte kunde genomföra rekonstruktionen.
- Jag tar över det arbete Smedman påbörjat, förklarar Nedstrand.

<b>Avvaktar</b>
Investeringsklimatet för nya företag inom elektronik och telekomområdet har försämrats kraftigt under det senaste halvåret. Efter händelserna i USA har viljan att satsa riskkapital ytterligare minskat.
- Det finns gott om riskkapital men investerarna avvecklar utvecklingen i världen innan de vågar satsa, säger Nedstrand.
Bluetronics har högkvalificerad personal där de flesta är civilingenjörer eller doktorer. Personalen är hämtad från hela världen, bland annat USA, Italien och Kina förutom Sverige.
Det finns en rsk att patenten köps och tillverkningen flyttas utomlands. Risken är dock ganska ringa då kopplingen till Acreo och Linköpings universitet troligen är nödvändig för att kunna vidareutveckla radiomodulerna för trådlös kommunikation.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om