Konkurrerar med bemanningsföretag
Norrköpings kommun konkurrerar med företag i bemanningsbranschen genom att hyra ut sina sjuksköterskor till privata vårdboenden. - Det är ett sätt att säkerställa att våra entreprenörer har tillgång till sköterskor, förklarar Kerstin Hildebrand (V), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.
Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX
företag och betala dyrt för att fylla luckorna efter vårdpersonal. Men här är det alltså tvärtom. Norrköpings kommun hyr ut sina sköterskor. Nyligen har kommunen tecknat avtal med två av sina privata vårdentreprenörer om tillgång till kommunen och landstingets gemensamma team av sköterskor som kvälls- och nattetid vid behov åker ut till boenden och personer med hemtjänst. Självkostnadspris
Det handlar om företagen A & O Ansvar omsorg AB, som driver Vrinnevihus med 66 platser, och Horisont omsorg AB, som driver Leonardsberg med 15 platser. För Vrinnevihus rör det sig om åtta nätter i juli. För Leonardsberg löper avtalet på drygt ett halvår. Enligt uppgift från vård- och omsorgskontoret är priset satt utifrån självkostnadsprincipen. Inget läggs med andra ord på för vinst, utan företagen betalar enligt de faktiska kostnader som kommunen har. Åtta nätter på Vrinnevihus kostar exempelvis 12 350 kronor. Mia Kanerva, verksamhetschef på Vrinnevihus är nöjd. "Kan systemet"
- Priset känner inte jag till, men det är bra eftersom de som jobbar i kommunen kan dokumentationssystemet, förklarar hon. Enligt Mia Kanerva är det inskrivet i avtalet med kommunen att Ansvar och omsorg själv ska sköta bemanningen på Vrinnevihus. Att man trots det bad kommunen om hjälp berodde inte på något sätt på att man befann sig i kris, betonar hon. - Det handlade om att ge våra egna sjuksköterskor den semester de förtjänar. Enligt Kerstin Hildebrand är det upp till kommunens entreprenörer att själva välja om de vill vända sig till kommunen eller till bemanningsföretag på marknaden, när de behöver folk. Och hon ser gärna att de väljer kommunen. - I den mån vi har resurser tycker jag att det här är ett bra sätt att se till att vi har kompetens på alla boenden i kommunen. Det gynnar våra brukare. Och politiskt är jag för att så mycket som möjligt av vården och omsorgen ska ligga i kommunal regi. Hon betonar att kommunen, även när man lagt ut en verksamhet på entreprenad, ändå alltid har det yttersta ansvaret för sina gamla och funktionshindrade. "Förstår inte vitsen"
Hon ser ingen konflikt i att viljan att leva upp till det ansvaret i det här fallet krockar med andra principer för kommunal verksamhet, nämligen att kommuner inte får gynna enskilda företag eller konkurrera med näringslivet - i det här fallet bemanningsföretagen. - Det jag bevakar är brukarnas rätt. Det är mitt ansvar som politiker. Däremot har jag inget ansvar för att värna om de privata bemannings-
företagen. Jag förstår över huvudtaget inte vitsen med dem. Det är bara ett mellanled som ska tjäna pengar på att det behövs folk i vården. "Mest konstiga"
Kristina Nyström, ordförande i Vårdförbundet som organiserar sjuksköterskor, har aldrig hört talas om att en kommun hyr ut sina sköterskor. - Det mest konstiga är att man tycker att man har utrymme, säger hon. Det brukar ju vara så att det precis går i ihop och om någon är sjuk så kraschar det. Hon tycker trots allt att det viktigaste är att de boende får en bra och säker vård. - Det intressanta är hur Norrköping har tänkt sig att kompensera sjuksköterskorna. Våra medlemmar ska givetvis ha kompensation för ändrade arbetsuppgifter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!