Konflikt på LSS-boende urartade: Anmäls till IVO

En konflikt på ett LSS-boende i Norrköpings kommun har lett till att kommunen anmält sig själv enligt lex Sarah. "Konflikten har eskalerat till hot och våld", säger Sara Ryman, områdeschef på vård- och omsorgskontoret.

Sara Ryman, är områdeschef på vård- och omsorgskontoret.

Sara Ryman, är områdeschef på vård- och omsorgskontoret.

Foto: Sarah Olsson

Norrköping2022-02-25 11:00

Norrköpings kommun har anmält sig själv enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Bakgrunden till anmälan är en konflikt som har eskalerat mellan ett par personer i ett LSS-boende. En konflikt som utgjort ett "allvarligt missförhållande". Enligt Sara Ryman har konflikten på boendet pågått under ett par år. 

– Vi har kunnat hantera konflikten tidigare. Men nu har den tagit sig allvarliga uttryck i form av verbala hot och fysiskt våld, säger hon.

Vilket LSS-boende handlar det om?

– Boendet är litet och med hänsyn till enskilda personer vill vi inte att det framgår. Det är ett LSS-boende i Norrköpings kommun.

Har någon kommit fysiskt till skada?

– Ingen har behövt sjukhusvård. Det handlar främst om att de inblandade känner otrygghet och stress, säger Sara Ryman.

Vilka brister har ni sett?

– Vi ser att personalen försöker arbeta på de sätt som situationen kräver. De arbetar med bemötandeplaner, handlingsplaner, avleder och ger samtalsstöd. Det allvarliga är att det finns personer som inte mår bra av situationen och att vi inte har lyckats lösa orsakerna, säger hon.

Ni beskriver det som att en person främst är problemet. Har den flyttats från boendet?

– Alla som bor i en gruppbostad har sitt hem där. Du har rätt att bo kvar om du inte själv önskar flytta. 

Vilka åtgärder har ni vidtagit?

– Vi har ökat bemanningen av personal och vi har också fortsatt ha stödjande samtal med de inblandade. De har även fått erbjudande om externt samtalsstöd.

Ni skriver i ert förslag till åtgärder för att komma till rätta med problemen att ni behöver anpassa lokalerna. Vad ska ni göra?

– Det är något som vi behöver göra på sikt. Idag är det svårt för personalen att ha uppsikt över lokalernas gemensamma utrymmen. Då blir det också svårt att upptäcka vad som händer. Till att börja med kommer en dörrsignal meddela personalen att någon är på väg in i lokalen. Då kan personalen direkt uppmärksamma det, säger Sara Ryman.

Hur lång tid tar det att åtgärda?

– Det vet vi inte i dag.

Ni skriver att ni behöver öka samverkan med legitimerad sjukvårdspersonal. Finns det någon tidsplan för det?

– Det samarbetet finns idag. Men utredningen visar att vi behöver utöka samarbetet. Vi har redan påbörjat det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!