Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Komplicerat fall" <I>JO beklagar dröjsmålet med behandlingen av anmälningar mot Migrationsverket</I>

NORRKÖPING
Ett och ett halvt år har gått sedan Migrationsverket JO-anmäldes efter att ha lurat en flykting till ett möte i Norrköping där han istället greps av polisen.
- Jag hoppas verkligen att JO inte bara säger att de inte lägger sig i en myndighets utövning av interna regler, säger advokaten Martin Lundgren, som har lång erfarenhet av flyktingfrågor.

Norrköping2002-11-14 00:00
Det var under våren 2001 som en man kom till Migrationsverket i Norrköping för ett möte om en praktikplats, men där väntade polis som grep mannen och verkställde ett avvisningsbeslut.
Den händelsen, och ytterligare en, JO-anmäldes. Det var för ett och ett halvt år sedan. Fortfarande har inte JO fattat något beslut. Och för någon vecka sedan inträffade ett nytt liknande fall i Solna.

<b>Närmaste veckorna</b>
- Strax innan den senaste händelsen hade vi bestämt att ärendet måste avgöras någon gång de närmaste veckorna, säger Nils-Olof Berggren på JO.
- Det var olyckligt att det inte var klart innan det inträffade på nytt, säger han.
- Jag beklagar att det har tagit så här lång tid, men det är ett komplicerat ärende och vi har dessutom tusen andra ärenden att avgöra under ett år.
- Det är bättre att det tar lång tid och blir ett bra beslut, säger Martin Lundgren.

<b>Fungerar inte</b>
- Det som skulle få mest verkan nu är kritik från JO mot att själva beslutsgången och informationssystemet inom Migrationsverket inte fungerar. Man har gått ut och sagt att det inte ska gå till på det här sättet men ändå inträffar det igen, säger han.
Martin Lundgren har lång erfarenhet av arbete med flyktingfrågor. Både som advokat, men även som handläggare vid utlänningsnämnden.
- Att polis väntar i lokalen när en asylsökande kallas till ett möte är att rycka undan mattan för allt förtroende för Migrationsverket. Ingen kommer att dyka upp till de möten där man annars kanske genom ett samtal kunde ha lyckats lösa problem kring avvisningar utan polisens ingripande.

<b>Så här gör man inte</b>
- Det finns en klar och uttalad policy från Migrationsverket att så här gör man inte. Nu är det viktigt att verksledningen tar sitt ansvar. Det är egentligen ingen vits att straffa den enskilde utan det viktiga är att göra klart att så här får inte ske. Men samtidigt har det upprepats, så det kan finnas anledning att vidta disciplinära åtgärder, säger Martin Lundgren.
För övrigt har han mycket kvar att önska innan det går att säga att Sveriges flyktingpolitik fungerar.
- När det gäller verkställandet av fattade beslut har vi inte någon generös flyktingpolitik, säger han.
Om några veckor ska alltså JO lämna besked. Förhoppningsvis.
- Vi kan inte riva upp några beslut om avvisning, men vi kan ge rekommendationer och ha åsikter på det som har hänt.
- Dessa rekommendationer brukar följas av myndigheterna, säger Nils-Olof Berggren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!