Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kommunikation central polisfråga

En central kommunikationscentral i Norrköping för polisen i Östergötland, Jönköpings och Sörmlands län? Eller kanske bara sex centraler i hela Sverige? Det är några av förslagen när förändringarnas vindar blåser inom polisen.

NORRKÖPING2004-03-27 06:00
Under senare år har flera förändringar skett inom polismyndigheten som ett led på väg mot samverkansprojektet En nationell polis. Det handlar om att Rikspolisstyrelsen och de 21 polismyndigheterna i landet ska samverka bland annat vad gäller utbildning, IT och personal- och ekonomiadministration.
I veckan lämnades en utredning in till rikspolisstyrelsen. Den har inriktats på att hitta alternativ till det fungerande kommunikationsarbetet idag.
- Det skulle vara ett sätt att frigöra poliser till den yttre verksamheten. Dessutom skulle det minska utgifterna både inom kommunikationscentralen och vad gäller det tekniska arbetet, säger Ragnar Pålsson, på utrednings och strategienheten vid Rikspolisstyrelsen och ansvarig för utredningen.

Effektivisera
Utredning ska belysa vilka möjligheter som finns för att effektivisera och öka samverkan mellan de olika polismyndigheterna. Fyra alternativ har tagits fram som nu ska diskuteras. Det handlar det om att utveckla och förändra länskommunikationscentralerna. Antingen sex regionala kommunikations- och ledningscentraler i landet, fler än sex centraler men mindre än idag, att centralerna samlokaliseras med sos-alarm eller sex kommunikationscentraler utan ledningsfunktion i landet.

Heta frågor
Länspolismästare Lars Engström ser positivt på förändringarna inom polisen.
- Varför ska vi göra samma arbete på tre ställen när det kan göras på ett, förklarar han enkelt.
Östergötland har redan sedan tidigare bestämt med Jönköpings och Sörmlands län att de ska samverka. Där pågår redan vissa samarbeten idag.
- Vi dammsuger just nu alla områden för att se om det finns fler områden där vi kan samarbeta, säger Lars Engström men är en aning skeptisk till några av förslagen i den nya utredningen.
- Det har redan för något år sedan diskuterats att slå ihop sos-alarm och kommunikationscentralen men då avslogs det bland annat med motiveringen att vi har olika sekretesskrav, förklarar han och tror att frågorna som nu kommer upp till diskussion kommer att bli heta.

Förenklar arbetet
När Östergötland fick en kommunikationscentral och den förlades till Linköping blev det en het diskussion om hur personal i Linköping skulle kunna adresser och områden i Norrköping.
- Men det löste vi med att ha personal från båda orterna, berättar Lars Engström och är beredd att gå ännu längre än de framlagda förslagen.
- Jag tycker nog att man skulle kunna ha sex regioner i hela landet. Det skulle vara lättare att leda, fördela resurser och sköta utbildningen, förklarar han.
Just nu remissbehandlas utredningens förslag och resultatet kommer att presenteras den 17 maj.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om