Kjell Carlsson, ordförande i Östergötlands ornitologiska förening (Ögof), förklarar att man har valt ut en fågel till varje kommun för att få upp frågan om biologisk mångfald på dagordningen och i det här fallet just fåglarna.
De fågelarter som har valts ut är nämligen på ett eller annat sätt hotade eller åtminstone i behov av olika former av hänsyn eller åtgärder. Samtidigt ska det ju vara arter som finns i kommunen i någorlunda omfattning.
– Vi har försökt att välja ett antal arter som på olika sätt speglar miljörelaterade hot. I vissa fall är det riktigt sällsynta arter. I andra fall är det arter som fortfarande är vanliga, men som minskar. Och så ska de ju på något sätt vara lite typiska för de olika kommunerna.
Förra sommaren satte arbetet igång och man skickade då brev till kommunerna med förslag på vad man skulle kunna göra.
– Ett förslag var att ta fram informationsmaterial där kommunerna står för tryckkostnaden och vi för informationstexten.
Kjell Carlsson berättar att man hela tiden har haft en öppen attityd eftersom tanken med kommunfåglarna är att man ska bygga upp ett samarbete mellan Ögof och kommunerna.
– Ibland har man inte nappat på den art vi föreslog och då har vi bytt art. I Finspång till exempel föreslog vi tretåig hackspett som är hotad på grund av det moderna skogsbruket, men de tyckte den var för sällsynt. De ville ha fiskgjuse istället. Så då blev det fiskgjuse.
Tidigare utgjorde olika typer av miljögifter ett hot mot ett antal arter, men idag är det framförallt de areella näringarna som är huvudproblemet och som får många arter att minska i antal förklarar Kjell Carlsson.