"Kommuner tar inte vara på invandrare"
NORRKÖPINGKommunerna tar inte till vara invandrare med högskoleutbildning, enligt forskare på Arbetslivsinstitutet i Norrköping. Många utlandsfödda akademiker går arbetslösa eller får arbeten långt under sin kunskapsnivå. I de flesta kommuner ansvarar socialtjänsten för introduktionen av nya invandrare.- Människor hamnar i socialförvaltningens händer innan de ens har provats på arbetsmarknaden, säger Hedi Bel Habib, på Arbetslivsinstitutet.
Endast 39 procent av de utlandsfödda akademikerna har ett arbete som motsvarar utbildningsnivån, jämfört med 85 procent av dem som är födda i Sverige.
<b>"Kapitalförstöring"</b>
Hedi Bel Habib och Elisabeth Sundin, forskare på Arbetslivsinstitutet, skrev tillsammans med landshövding Björn Eriksson på Dagens Nyheters debattsida i går att detta är "samhällsekonomiskt slöseri" och "mångårig kapitalförstöring".
- Många invandrare skäms över att de har hög utbildning, men är arbetslösa eller har ett okvalificerat jobb, säger Hedi Bel Habib.
I de flesta kommuner ansvarar socialtjänsten för introduktionen av nya invandrare. Till nyanlända utbetalas en introduktionsersättning, som i princip är samma sak som socialbidrag, enligt forskarna på Arbetslivsinstitutet.
- Människor hamnar i socialförvaltningens händer innan de ens har provats på arbetsmarknaden. Avsikterna är goda. Men det är en missriktad godhet, säger Hedi Bel Habib.
- Det har aldrig varit normalt att socialförvaltningen tar hand om arbetsföra människor. Det är ett missbruk av socialpolitikens ursprungliga avsikter, säger han.
Forskarna anser att kommunernas arbetsmarknads- och näringslivsenheter bör ha huvudansvar för de nyanlända invandrarna. I Norrköping är det sedan tre år tillbaka arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden som sköter introduktionen av nya invandrare.
- För de i arbetsför ålder gäller det att vara nära arbetsmarknad och då var det praktiskt att det sköts av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden, säger Margareta Andersson, chef för flykting- och invandrarkontoret på Norrköpings kommun.
- I kommunen försöker vi att inte säga att en åtgärd är riktad särskilt till människor med utländsk bakrund, utan till alla de som har samma behov, säger Margareta Andersson.
I Östergötland bedriver exempelvis Länsarbetsnämnden projekt för att förbättra integrationen på arbetsmarknaden genom att erbjuda invandrare med lärar- och läkareexamen korta påbyggnadskurser.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!