Det kommunala bolaget Rådhus AB, som står som ägare till Norrköpings flygplats i dag, har under året utrett hur en upphandling av flygplatsen skulle kunna se ut.
Detta efter att en privat aktör i våras visat intresse för att ta över flygplatsen.
På fredagen presenterade kommunen det framtagna förslaget.
– Man kan säga att upphandlingen består av två delar. Den ena är driften av flygplatsen, den andra köpet av bolaget, Norrköping Airport AB. Det är ett paket och det går inte att dela på, säger kommundirektör Martin Andreae.
Kommunen vill ha 15-20 miljoner kronor för en försäljning av bolaget. I dag finns anläggningstillgånger som uppgår till 47 miljoner kronor i bolaget men tanken är att återföra både mark och fastigheter till kommunen.
– Värdesätter man det som då finns kvar i bolaget, och tar hänsyn till att det är belånat med 14 miljoner, så tror vi att det finns ett marknadsvärde i bolaget på någonstans mellan 15 och 20 miljoner kronor som då blir den köpeskilling som köparen får betala. Utöver det finns även en option på att köpa en liten bit mark i anslutning till flygplatsen, säger Andreae.
Kommunen kommer sedan i sin tur att betala ut 60 miljoner kronor över tre år för att en privat aktör tar över driften.
I dag betalar kommunen ungefär 23 miljoner kronor om året för driften.
– Det är rimligt att de som tar över får schyssta förutsättningar, det är därför vi föreslår ett driftsbidrag.
Bidraget skulle endast betalas ut de första tre åren. Efter det får de som tar över stå på egna ben.
För att få bidraget måste också den privata aktören leva upp till vissa krav. Det handlar bland annat om uppnå en passagerarvolym på 100 000 per år. Innan covid-19 hade flygplatsen ungefär 103 000 passagerare om året.
– Norrköpings kommun har sedan vi övertog flygplatsen försökt få till stånd reguljär trafik, men som bekant har det funnits betydande svårigheter. Därför har Rådhus AB utrett flygplatsens framtid. Under utredningens gång har det framkommit att det finns ett intresse från näringslivets sida att engagera sig mer, och med det underlag vi idag presenterar ger vi det alternativet en rejäl chans, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande.
Håkan Liljeblad (S), ordförande i Norrköping Airport AB, menar att en privat aktör skulle ha större möjligheter att utveckla flygplatsen än vad det kommunalägda bolaget har i dag.
– Vi som ett kommunalägd aktiebolag får inte bedriva verksamhet som andra näringsidkare skulle kunna tänkas bedriva. Det skulle till exempel kunna vara hotellverksamhet, konferensverksamhet och så vidare. Regelverket som finns runt kommunalägda bolag begränsar möjligheterna att skapa affärer, säger han.
I avtalet ingår också att personalen som jobbar inom Norrköping Airport i dag får fortsätta göra det.
Nu är det upp till politikerna att fatta beslut i frågan. Om förslaget går igenom är förhoppningen att få igång en upphandling under första kvartalet nästa år och att ett övertagande kan ske till årsskiftet 2021-2022.
Såväl Lars Stjernkvist (S) som Reidar Svedahl (L), kommunalråd, tror att det finns tillräckligt stöd för att få igenom förslaget. Moderaterna är positiva till en upphandling men vill inte tappa kontrollen av flygplatsen och vill därför inte sälja alla aktier i bolaget.