Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kommunens plan - flytt till Ingelsta

Kommunen förbereder för en flytt av Eons hetvattencentral, från hamnen till ett tänkbart område i Ingelsta.

Omstridd. Norrköpings kommun vill ha bort Eons hetvattencentral från hamnen, där bostadsområdet Inre hamnen ska växa fram.

Omstridd. Norrköpings kommun vill ha bort Eons hetvattencentral från hamnen, där bostadsområdet Inre hamnen ska växa fram.

Foto: Niclas Sandberg

NORRKÖPING2015-03-21 09:00

Kommunen vill riva hetvattencentralen, som man menar är ett hinder i utvecklandet av Inre hamnen, ett bostadsområde som ska växa fram på den norra kajen.

Eon å sin sida slåss för att reservkraftvärmeverket, en röd tegelbyggnad nära Hamnbron, ska få vara kvar och integreras i det nya. Att omlokalisera hetvattencentralen skulle kosta 250 miljoner kronor.

Reservkraften behövs när det är riktigt kallt i Norrköping, så på ett eller annat sätt måste verksamheten finnas kvar - frågan är var.

– Från kommunens sida anser vi att pannan är tokigt lokaliserad, säger Fredrik Walllin, projektledare för Inre hamnen.

Enligt länsstyrelsen krävs det ett skyddsavstånd på 300 meter kring en sådan här anläggning i förhållande till nya bostäder.

Marken har tidigare upplåtits med så kallad tomträtt till Eon, vilket kan jämföras med ett långsiktigt hyreskontrakt. Kommunen sade upp det, med avsikten att Eon skulle förbereda för en omlokalisering till ett annat läge. Eon tog då fallet till mark- och miljödomstolen, och menade att kommunen inte har rätt att genomföra uppsägningen.

– För kommunen är det jätteviktigt att vi kan jobba vidare med stadsutveckling kopplad till Ostlänken, säger Fredrik Wallin.

Avgörandet i domstolen kan dröja till hösten. För att inte förlora tid avser kommunen att dra i gång ett detaljplanearbete för ett område i sydöstra Ingelsta som man ser som bästa läget att flytta hetvattencentralen till.

– Vi tror att vi ska vinna målet, vi tycker att vi har sagt upp dem på goda grunder och i rätt tid. Men vi tappar hela tiden tid i att omlokalisera anläggningen så länge frågan ligger och skvalpar i domstolen. Därför är kommunens linje att vi sätter i gång ett detaljplaneuppdrag för att möjliggöra att kunna bygga en ersättningsanläggning, säger Fredrik Wallin.

Det aktuella området, obebyggd mark mellan Blygatan och Kiselgatan, är planlagt för industri, men den tillåtna bygghöjden på nio meter räcker inte till, då behovet är en byggnadshöjd på 16 meter plus skorstenar. Därför behövs en ny detaljplan.

Om en ny panna ska byggas måste den ligga i den nordöstra delen av stan, för att på bästa sätt kunna ansluta till fjärrvärmesystemet.

För verksamheten kommer det att krävas miljötillstånd. Hänsyn måste också tas till tillfartsvägar och grönområden. Inom området ligger resterna av den tidigare tomten till Ingelsta gård, med fruktträd, som kommunen menar bör bevaras.

Bakgrund

Eons reservkraftvärmeverk, hetvattencentralen, ligger nära Hamnbron.

Norrköpings kommun vill ha bort anläggningen, eftersom man planerar det nya bostadsområdet Inre hamnen här, en stadsutveckling kopplad till Ostlänken.

Eon vill undvika den stora kostnad en omlokalisering skulle innebära.

Ärendet ligger för avgörande i mark- och miljödomstolen.

Parallellt startar kommunen ett detaljplanearbete för ett område i Ingelsta, där man skulle kunna bygga en ny anläggning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om