I slutet av april berättade Folkbladet att den rektor som tidigare i år togs ur tjänst misstänkt för att bland annat ha förskingrat pengar från den skola han arbetade på, åter börjat arbeta inom kommunen. Detta efter att polisutredningen mot rektorn lagts ner, trots att alla misstankar om brott inte utretts.
Enligt kommunrevisionens granskning, som låg till grund för anmälan, hade rektorn felaktigt ansökt och fått utbetalt 20 000 kronor i så kallade campuspengar. Om detta stod ingenting i polisanmälan, inte heller stod något om förskingring av pengar gällande sålda inventarier. Istället lades förundersökningen beträffande misstankar om förskingring av stipendiepengar och kontanter ur en kaffekassa ner.
Ny anmälanEnligt utbildningsdirektör Tommy Fabricius var det en miss från kommunens sida. Tommy Fabricius som gjorde en muntlig polisanmälan antog att polisen skulle utreda alla misstankar om brott som fanns uppstaplade i revisionsrapporten.
När Folkbladet skrev om det, och det stod klart för kommunen att polisen bara utrett de brott som stod med i anmälan, beslutade Tommy Fabricius och kommundirektörn Åsa Byman Falck att en ny, kompletterande, anmälan skulle göras.
I början av maj skickade stadsjuristen Martine Christensen Odenhall in begäran om överprövning till åklagarkammaren, som för några dagar sedan beslutade att inleda en ny förundersökning.
Utreder inte rutinerMen när Folkbladet tar del av beslutet står det bara att förundersökningen avser bedrägeri gällande de felaktigt utbetalda campuspengarna. Förskingring gällande sålda inventarier nämns överhuvudtaget inte.
– Vi har bara tagit med en av punkterna eftersom jag kan inte se hur vi ska kunna utreda en barn- och ungdomsnämnd, svarar åklagare Annika Tiensuu aningen irriterat när Folkbladet ringer upp.
I den skrivelse som Martine Christensen Odenhall formulerat står två punkter som hon vill ska utredas. Den ena lyder: "rektorns och dennes chefs hantering av campuspengarna", den andra: barn- och ungdomsnämndens rutiner kring inventarieredovisning." Stadsjuristen hänvisar sedan till de sidor i revionsrapporten där punkterna står med.
"Borde framgå"På sidan där punkt två finns med står det tydligt att revisorerna misstänker förskingring av pengar gällande sålda inventarier.
– Jag kan förstå att en kommunanställd kan missa detaljer i en anmälan över telefon. Men när det nu är en stadsjurist som formulerar en skrivelse borde det framgå tydligare vad det är som anmäls. Jag har gett direktiv till polisen att ringa upp henne, så att de får klarhet i vem misstankarna ska riktas mot. Jag har ingen aning om vad nämndens rutiner har med oss, eller med brott och straff att göra, säger Annika Tiensuu.
Läs mer i torsdagens papperstidning