Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kommunen tar över social verksamhet

Kommunen drar ner tio miljoner kronor på öppenvårdstjänster som köps från frivilligorganisationer och företag. Tanken är att kommunen själv ska ta över mer av verksamheten.

NORRKÖPING2003-11-11 06:00
Totalt köper kommunen idag tjänster från föreningar, organisationer och företag för 40 miljoner kronor. Men socialnämnden har givit socialkontoret i uppdrag att minska kostnaderna för köpt öppenvård med 10 miljoner kronor. Tanken är att kommunen själv ska klara en del av verksamheten.
Den verksamhet som kan drabbas är dag- och kvällsverksamhet för missbrukare och arbetsträning och social verksamhet för unga som kommunen köper, men något beslut är ännu inte taget.
Samtidigt har socialnämnden beslutat att dra ned personalen med 30 heltidstjänster. Men Per- Olof Strandberg anser ändå att kapaciteten finns att ta över den verksamhet som tidigare köpts in.
- Vi har en god grundbemanning, som gör det möjligt att jobba mera på hemmaplan med det som har med behandling och förändringsarbete, säger Per-Olof Strandberg, socialkontorets chef.
- Norrköping har de högsta kostnaderna för vård och behandling för vuxna och barn i Sverige. Vi har högre kostnader än Malmö, Botkyrka, Södertälje, Göteborg, men socialt strukturellt är det inte värre här. Det handlar snarare om på vilka sätt man har arbetat och vilka attityder och kulturer som präglar socialt arbete.

Några kan bli utan vård
För den enskilde gör man alltid en prövning enligt socialtjänstlagen om rätt till bistånd. För människor nu som finns hos till exempel Verdandi eller Hela människan kommer fältenheterna undersöka om de har behov av fortsatt vård och behandling.
- Då måste vi lösa det på hemmaplan eller annat sätt, för vi har fortfarande trettio miljoner kvar att köpa tjänster för. Det kan innebära att någon får hjälp på vår vuxenavdelning, fältenhet eller barn- och ungdomsavdelning.
- Det kan vara så att man kommer fram till att vi gjort det vi kan göra och den enskilde får försöka själv, säger Per-Olof Strandberg.
I dagarna åker Per- Olof Strandberg runt på Norrköping fältenheter för att diskutera förändringar inom organisationen.
- Processen går ut på hur vi ska kunna jobba mer med det som vi kallar förändrings- eller behandlingsarbete, säger han.
Från Verdandis och Hela Människans sida vill man inte kommentera neddragningarna förrän det är klart hur de slår.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om