Kommunen tar emot ensamkommande flyktingbarn
NORRKÖPING: Norrköpings kommun har nu skrivit på ett avtal med Migrationsverket där man lovar att ta emot sex asylsökande barn som kommer ensamma till Sverige under det kommande året.
Lars Stjernkvist tycker det är dåligt agerande av de östgötakommunder som inte tar emot asylsökande barn som kommer till Sverige utan anhöriga. Arkivbild: Anita Kjellberg
Foto:
- Vi har även tidigare tagit emot ensamkommande barn, men att vi nu skrivit under överenskommelsen betyder att vi lovar att ta emot sex barn vilket är en rimlig andel av behovet som finns idag, säger Lars Stjernkvist (s), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Få ställer upp
Under våren kom drygt 800 asylsökande barn till Sverige utan sin familj och som behöver en placering i Sveriges kommuner.
Men det är få kommuner som tar emot dessa barn.
Situationen där Sverige som nation tackar ja till att ta emot flyktingar, men kommunerna tackar nej, är enligt Lars Stjernkvist ohållbar.
- Att låta alla dessa barn bo kvar på förläggningen blir i längden mycket dyrare, säger han.
Rädda för kostnader
Han tror att det är där skon klämmer, att många kommuner är rädda för kostnaderna för att ta hand om ensamma asylsökande barn.
Av 13 kommuner i Östergötlands län har bara tre gjort en överenskommelse med Migrationsverket om att ta emot barn. Förutom Norrköping tar Linköping emot fem barn och Ödeshög har möjlighet att ta emot tre barn. Kinda och Mjölby kommun har signalerat om att de är intresserade.
- De tio resterande kommunerna har inte besvarat vår vädjan alls, säger Pia Fast på Migrationsverket, man kan väl tyda det som att de tackar nej.
Detta tycker Lars Stjernkvist är förskräckligt.
- Alla kommuner borde kunna ta emot minst ett barn, det finns inget som säger att små kommuner har sämre möjlighet att ta hand om dessa barn, säger han.
Till familjehem
De sex barn som kommer till Norrköping ska i första hand att placeras ut i familjehem.
Kommunen försöker då hitta familjer med samma kultur och som talar samma språk som barnet.
- Det kan underlätta med en familj med samma bakgrund som har en förståelse för vad barnet gått igenom, säger Lars Stjernkvist.
Om kommunen misslyckas med att hitta familjehem till barnet hamnar det i ett gruppboende. Enligt Lars Stjernkvist är detta ett alternativ som Norrköpings kommun är skeptiska till då det inte ger ett normalt liv för barnet.