Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ny enhet ska hjälpa unga bort från kriminalitet

Enheten för social brottsprevention. Så heter den nya enheten under socialkontoret som ska jobba uppsökande mot unga i riskzonen. "Vi vill gå in tidigt med starka muskler när det fortfarande går att påverka de unga", säger socialdirektör Susanna Karlqvist.

17 anställda ska jobba uppsökande

Foto: Patrik Selsfors

Norrköping2024-04-08 05:00

Det har varit några dystra år när det gäller brottsutvecklingen i Norrköping. 2023 innehöll ett antal sprängningar och skottlossningar där förövarna ofta varit påfallande unga. 

undefined
Efter sprängningarna och skjutningarna vill kommunen satsa på en långsiktig enhet som ska nå unga i riskzonen tidigt.

På torsdagen höll kommunen en pressträff med bäring på våldsvågen och brottsrekryteringen av unga – närmare bestämt hur man ska satsa på det förebyggande arbetet. Det handlar om en alldeles ny enhet på socialkontoret som ska jobba brottsförebyggande riktat mot yngre människor, framförallt dem i riskzonen att hamna i kriminalitet. 

Den ska heta "enheten för social brottsprevention" och utgår från socialkontoret på Vikboplan. Det ekonomiska utrymmet skapas genom omfördelningar inom socialkontoret, men också av långsiktiga statsbidrag efter att kommunerna fått större ansvar för brottsförebyggande arbete sedan den första juli förra året.

undefined
Kommundirektör Anna Selander och kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) tror på den nya enheten som ska förebygga ungas kriminalitet.
undefined
"Enheten för social brottsprevention" startar den första juni.

Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) är nöjd över denna satsning efter ett dystert år:

– Det är viktigt att vi fortsätter uppmärksamma att dagens läge inte är det normala. Vi ska hjälpas åt för att upprätthålla ett tryggt samhälle och detta är en del.

Redan tidigare har kommunen haft uppsökande verksamhet. 

– Det har varit sex personer som jobbat mot skolan och fritidssektorn ihop med polisen. Nu skalas det upp till 17 årsarbetare, vilket innebär att vi kan jobba över hela kommunen, inte bara i de utsatta områdena, förklarar socialnämndens ordförande Monica Holtstad (L) och fortsätter:

undefined
Socialdirektör Susanna Karlqvist och socialnämndens ordförande Monica Holstad (L) vill att den nya enheten ska ses som en hjälp och inte som motståndare.
undefined
Susanna Karlqvist, socialdirektör sedan en tid tillbaka.

– Det sker i samverkan mellan polis, skolan och fritidsverksamheten. De som vi vill nå finns tyvärr inte i skolan, i fotbollsföreningen eller på biblioteket, vi måste söka upp dem och det är den nya enhetens roll. 

Enheten kommer att ha en egen chef. 

– Den kommer att kosta upp mot sju miljoner kronor i tillskott utöver den budget som funnits för det uppsökande teamet. Vi planerar att enheten ska komma igång den första juni, säger socialdirektör Susanna Karlqvist.

– Det viktiga är att man ser oss som en part som vill hjälpa och inte som en motståndare. Vi vill gå in tidigt med starka muskler när det fortfarande går att påverka de unga.

undefined
Den nya enheten är, enligt vad de vet, ganska unik i Sverige. På bild: Socialdirektör Susanna Karlqvist, socialnämndens ordförande Monica Holstad (L), kommundirektör Anna Selander och kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M).

Man rekryterar brett till de här tjänsterna.

– Det handlar mycket om erfarenhet och att klara av att möta människor och skapa relationer, det är nyckeln till att fånga upp de här ungarna, säger Susanna Karlqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!