Det säger Janne Andersson, verksamhetschef för missbruksvården på socialkontoret.
Folkbladet berättade igår om att det utbredda MDPV-missbruket i Norrköping är en bidragande orsak till socialnämndens spräckta budget förra året. Närmare 20 miljoner av det totala underskottet på 53 miljoner kronor berodde på att kommunen var tvungen att tvångsomhänderta människor som bland annat blivit psykotiska av den farliga drogen.
Tvångsomhändertagandet, enligt lagen om vård av missbrukare, LVM, är dock inget som kommunen kan påverka. Det är lagstadgat och omöjligt att spara på.
Besparing: 23 miljonerEtt sätt att få bukt med de skenande kostnaderna på socialen är att spara in på externa behandlingshem. 23 miljoner kronor ska socialnämnden spara på köpt vård, framförallt för vuxna.
– Vi vill prioritera barn och ungdomar, säger Roger Källs (S), ordförande i socialnämnden.
Men enligt verksamhetschef Janne Andersson ska man även spara ett par miljoner kronor på köpt vård för de unga.
Tanken är att kommunen istället ska satsa mer på öppenvård på hemmaplan och på lokala behandlingshem. Enligt Roger Källs är det viktigast att sätta in resurser här.
– Att vara drogfri på behandlingshem är lätt, det går i de flesta fall väldigt bra. Det svåra är sedan när man kommer hem och måste börja jobba med sig själv och få livet att fungera här.
Mer kunskap i kommunenSjälvklart har det också med kommunens kostnader att göra.
– Vi kan inte ha människor som bor på behandlingshem som kostar flera tusen kronor per dygn i åratal. Det går inte skattebetalarna med på, säger Roger Källs.
Janne Andersson håller med Roger Källs om att behandlingen på hemmaplan inte alls behöver vara sämre.
– Vi har oftast mer kunskap och högre utbildad personal, än personalen på de flesta behandlingshem.
Moment 22Andersson berättar att socialkontoret just nu jobbar hårt med att hitta alternativ. Istället för dyra behandlingshem är tanken att missbrukarna ska få vård på hemmaplan. Men det är ingen lätt uppgift eftersom socialkontoret samtidigt ska spara fyra miljoner kronor på sin egen personal.
– För att klara av att bygga ut öppenvården och satsa på fler boenden måste vi anställa mer personal. Men även det sätter ekonomin stopp för. Det blir moment 22, säger Janne Andersson och tillägger:
– Vi brottas nu med det här och ser att vi kan göra ett bra jobb på hemmaplan för vissa klienter medan andra behöver skickas på behandlingshem.
I de fall där det är nödvändigt med behandlingshem försöker tjänstemännen korta ner tiden.
– Istället för sex månader kanske det räcker med tre månader, säger Janne Andersson.