En tröskel på några centimeter och två smala dörrar i entrén till arbetsmarknadskontoret är inget problem för de flesta. Men för Irene Ek innebär det att hon inte ens kommer in i lokalen.
- Norrköping är dåligt handikappsanpassat, säger Irene Ek som är sjukpensionär.
Hon brukar komma till arbetsmarknadskontoret som stöd åt personer som behöver hjälp med att söka jobb.
- Jag träffar människor som inte kommer från Sverige i Hageby centrum och hjälper de med jobb och pappersarbete. De tyr sig till mig, säger Irene Ek.
LångdragetArbetsmarknadskontoret har funnits på sin nuvarande adress i snart ett år och Irene Ek har varit i kontakt med flera olika personer på kommunen angående den dåliga tillgängligheten. Men problemet med entrén är fortfarande inte åtgärdat.
- Vad jag vet är det på gång att man ska åtgärda det här. Alla lokaler där kommunen bedriver verksamhet ska vara tillgängliga, säger Emma Johansson, tillgänglighetssamordnare på kommunen.
Yvonne Thilander, chef för arbetsmarknadskontoret, är ansvarig för att problemet ska åtgärdas. Hon kan inte ge besked om när entrén kommer att vara handikappsanpassad.
- Egentligen är det lokalförsörjningen och fastighetsägaren som ska se till att vi har lokaler som är endamålsenliga med vår verksamhet, säger hon.
Mycket som inte fungerarDet är inte bara arbetsmarknadskontoret som Irene Ek är besviken på. Färdtjänsten fungerar dåligt och hon får byta bil de sista hundra metrarna på vägen hem, helt utan anledning, berättar hon.
Landsortsbussen från Söderköping är också dåligt handikappsanpassad och det går knappt att komma på bussen med permobil.
- Jag tycker att politikerna borde få åka runt i rullstol i några veckor och prova på hur det är, säger Irene Ek.
Problem i hela landetNär hon skulle hälsa på sin dotter i Stockholm sa kommunen att hon skulle ta tåget och att "det ordnar sig". Det slutade med att hon fick sitta i gången på tåget och kunde inte gå på toa. Hissar är ett ständigt problem och tunnelbanan i Stockholm saknade också ordentlig handikappsanpassning.