Patrik Palm (M) är ordförande i vård- och omsorgsnämnden. I ett pressmeddelande säger Palm att "de påtalade bristerna i Axiva Hemtjänsts verksamhet har inte åtgärdats och därför säger vi nu upp avtalet. Att våra hemtjänsttagare får en bra och trygg vård och omsorg är högsta prioritet när vi fattar sådana här beslut."
Enligt Patrik Palm berörs ungefär 135 brukare av uppsägningen. Axiva kommer att bedriva verksamhet fram till 18 september. Därefter kommer brukarna att få hjälp av andra utförare. Brukarna informeras omgående på olika sätt om förändringen.
Enligt kommunen sägs avtalet upp bland annat därför att företaget har "brustit i det systematiska och fortlöpande arbetet med att säkra personalens kännedom om och medverkan i kvalitetsarbetet samt brustit i patientsäkerheten."
I ett mejl till Folkbladet säger Nahren Chanko Hjelm att företaget inte delar kommunens uppfattning. "Vi har åtgärdat de brister som de påpekar. Detta beslut kom som en chock och vi är orättvist behandlade. Detta är rena maktmissbruket (--) Vi har aldrig varit så bra som vi är nu. Vi är ett fantastiskt team med lojal personal som älskar sitt jobb och som arbetar med hela sitt hjärta. Nu släcker några tjänstemän drömmen för dessa människor. Det är så hemskt."
Andreas Bohlin (S) är andre vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden. Han säger i en kommentar till Folkbladet att det nu bara återstår två hemtjänstföretag som tillsammans har en mycket liten del av hemtjänstbrukarna i Norrköping. Enligt Bohlin borde kommunen nu passa på att göra ett "omtag" av hela upplägget.
– Vi behöver en valfrihet för brukarna när det gäller vad för slags insatser och hjälp som man vill ha. Och det kan mycket väl vara ett privat företag som levererar vissa tjänster. Men lagen om valfrihet handlar i grunden om etableringsfrihet för företag.
– Det gynnar inte brukarna, och det öppnar för fusk och oegentligheter, säger Andreas Bohlin när vi talade med honom i samband med det extra fullmäktigemötet på onsdagskvällen.
Patrik Palm är öppen för en bred diskussion om hur valfriheten kan utvecklas i Norrköpings hemtjänst.
– Vi har en pågående utredning om vad som kan göras, inte minst för brukare av hemtjänst som bor i glesbygden, säger han.