Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kommunen planerar för extremväder och översvämningar

Klimatförändringarna får en allt större betydelse i stadsplaneringen.

Johan Mases, enhetschef på Norrköpings kommun, berättar om planeringen inför framtida väderproblem.

Johan Mases, enhetschef på Norrköpings kommun, berättar om planeringen inför framtida väderproblem.

Foto: Norrköpings kommun/Fredrik Schlyter

Norrköping2021-09-08 07:00

En 15 meter hög vall som ska hindra de stigande vattenmassorna från att dränka centrala Norrköping.

Det är civilingenjören och förre miljöpartisten Per Almgrens förslag apropå larmrapporterna om en hotande katastrof till följd av jordklotets uppvärmning. Folkbladet skrev i förra veckan om Almgrens tankar kring en skyddande vall för den utsatta hemstaden om de stora isarna vid Antarktis skulle smälta.

Domedagsprofetior eller vettig planering inför ett worst case scenario med en förhöjd havsvattennivå på kanske tio meter?

Hur som helst har kommunledningen i Norrköping tagit höjd för att situationen kan eskalera till det sämre.

– Kommunen måste ha en översiktsplan för Norrköpings hela yta, det är ett lagstadgat dokument som antogs av fullmäktige 2017, berättar Johan Mases, enhetschef på samhällsbyggnadskontoret.

Norrköping har av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tidigare pekats ut som ett av 25 områden i landet med störst översvämningsrisk på grund av sitt utsatta läge.

– Kommunen visar vad man vill åstadkomma, att vi har en beredskap för framtida förändringar, fortsätter Johan Mases, som tidigare intervjuats av P4 Östergötland i ämnet.

Mark har satts av vid Skenäs i Bråviken för vidare utredning och man har kikat på möjligheter att eventuellt dämma upp vattnet vid Kardonbron och vid Lindö kanal.

– Men det finns ingen plan i dag för en byggnation, understryker han.

Däremot har man tittat på hur andra kommuner planerar för olika scenarier. Det kan handla om slussportar eller luftkuddar (som i Göteborg) för att stoppa innerstäderna från översvämningar.

Ett riskområde som pekas ut är inre hamnen i Norrköping. Där byggs nya kajer med ett rejält säkerhetsavstånd enligt ett standardiserat mätsystem.

– Vi ska ha en beredskap för framtida förändringar. Det gäller inte bara vatten utan också värme. SMHI hade ett forskningsprojekt där man mätte temperaturen i stadsmiljön. Det visade sig att det kunde skilja tio grader mellan gator med eller utan växtlighet. Smart design och att integrera grönskan kan alltså ge positiva effekter.

Pryssgårdsparken och Vilbergsparken är projekt helt i linje med den nya tiden.

I Vilbergen anpassas hela stadsdelen för att kunna ta emot extrema regn som väntas i och med att klimatet förändras. Parken får exempelvis en ny damm som ska samla upp vatten vid höga vattenflöden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!