Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kommunen pejlar engagemanget

Kommunen behöver stöd från det civila samhället i den lokala flyktingsituationen.

Gott exempel. Nyligen besökte idrottsminister Gabriel Wikström Skogslottens ryttarförening där ensamkommande barn och asylsökande får prova på att rida.

Gott exempel. Nyligen besökte idrottsminister Gabriel Wikström Skogslottens ryttarförening där ensamkommande barn och asylsökande får prova på att rida.

Foto: Fredrik Jonson

NORRKÖPING2015-11-26 08:30

I kväll bjuder Norrköpings kommun in föreningar, frivilligorganisationer och samfund till öppet hus på Arbetets museum.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) och kommundirektör Åsa Byman Falck redogör för flyktingsituationen i Norrköping, och förvaltningscheferna berättar om kommunens behov av stödinsatser från det civila samhället.

Lars Stjernkvist menar att Norrköping kan bli bättre på att ta tillvara föreningslivet och folkrörelsernas engagemang.

– Vi vet att det är en akut situation vad det gäller flyktingsituationen, att den har uppstått ganska snabbt. Det finns ett behov av att vi tillsammans på olika sätt kan lösa det här, säger Anne Olofsson, koordinator inom välfärd och hållbar utveckling vid kommunen.

Inbjudan har gått ut till föreningar, frivilligorganisationer och samfund. Tanken är att få en överblick över hur många som vill hjälpa till.

–  Vi vet att det finns många aktörer som räcker upp handen och i det här sammanhanget säger ”vi vill hjälpa till, vi vill stödja på olika sätt, hur kan vi få möjlighet att göra det”, säger Anne Olofsson.

– Det finns en väldigt stor kraft och vilja.

Ett exempel på hur frivilligorganisationer kan hjälpa till är behovet av vardagliga aktiviteter för de som kommer till ett boende och väntar på uppehållstillstånd.

För dem som väntar, och som kanske också är traumatiserade av flykten, är det väldigt viktigt att få en god social tillvaro, menar Anne Olofsson. Det kan till exempel handla om att träna svenska.

– Det finns olika aktörer som redan nu jobbar inom det här området, säger Anne Olofsson.

– Vi kommer att få en presentation av några aktörer som gör, eller har planer på, att göra insatser, på det här mötet.

Ett gott exempel är Skogslottens ryttarförenings integrationsprojekt Flyktis, verksamhet för flyktingbarn, som nyligen fick besök av idrottsminister Gabriel Wikström.

– Dolphins har också tankar kring att man vill göra insatser på olika sätt, säger Anne Olofsson.

Svenska kyrkan och Röda korset bidrar redan i dag med språkkaféer.

– Vi behöver hjälpas åt i det här sammanhanget. Ibland är det en fråga om resurser. Det kommer pengar ut till civilsamhället. Regeringen har fastslagit att man ska ge 200 miljoner till insatser på olika sätt från civilsamhällets aktörer, säger Anne Olofsson.

En klar signal om att man ser civilsamhället som en oerhört viktig aktör i det här sammanhanget, för att bidra till att göra det bästa för dem som kommer hit, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om