Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kommunen missnöjd med tippsaneringen

Två av WSP:s uppdrag i samband med saneringen på Ingelsta ska nu reklameras av Norrköpings kommun.
- Kvaliteten på markundersökning och projektledning har inte varit fullgod, säger stadsplaneringsnämndens ordförande Eva Andersson.

Saneringen på Ingelsta kan bli domstolssak.

Saneringen på Ingelsta kan bli domstolssak.

Foto:

NORRKÖPING2004-05-26 06:00
Stadsplaneringsnämnden var, vid sitt sammanträde på tisdagen, enhällig i detta beslut. Reklamation innebär att man vänder sig till företaget och förklarar sig missnöjd med arbetet som utförts.
Sedan kan det bli förlikning av det hela. Men det kan också, om man inte kommer överens, bli domstolssak.
Så länge det enbart gäller WSP Managements insatser är det inga större summor, som det rör sig om. Kommunen har betalat 200.000 kr för markundersökningen och 90.000 kr för projektledningen.

Högre belopp
Men i förlängningen kan ligga reklamation av avsevärt högre belopp. Kostnaden för saneringen av forna tippen på Ingelsta har rusat i höjden. Från ursprungligen beräknade 5-10 milj kr - och upp till de 33,1 milj kr, som det hela nu redan har gått lös på
Eva Andersson är mycket försiktig om hurpass långt kommunen kan driva reklamationen:
- Det återstår att värdera hur stor skada som kommunen har lidit till följd av WSP:s agerande. Men om det visar sig, att kommunen lidit skada till exempel genom att brister i undersökningen lett till dyrare kostnader, då kan ju detta bli en del av reklamationen.
Hur det här kan komma att utveckla sig vill hon inte sia om. Det var i oktober i fjol, som WSP fick hand om projektledningen. Sedan rasade på kostnaderna i höjden, utan att politikerna informerades förrän på ett sent stadium.

Extramöte
Några punkter på dagordningen, om hur kommunen ska gå vidare med saneringen, bordlades. Det var, säger Eva Andersson, för att underlaget blev färdigt såpass sent. Nu har nämnden i stället lagt in ett extra sammanträde om saken på fredag.
Enligt förslagen till beslut, från stadsbyggnadskontorets tjänstemän, ska saneringen slutföras till en bedömd högsta kostnad på 4,3 milj kr. Det har då bland annat utretts, vilka de billigaste sätten är att göra sig av med de förorenade massorna.
Ett förslag till köpekontrakt finns, enligt vilket ett dotterbolag till Plantagen köper det aktuella markområdet på ca 24.500 kvm för 9,4 milj kr.
I förslagen ingår också flyttning av läget för Plantagens byggnad, över till redan sanerad mark. Plantagen ska också få nyttjanderätt till mark, som inte ingår i det som hittills avhandlats. Därför blir det inte längre plats för den bensinstation, som annars planerats här.

Klart i augusti?
Om reklamationen var det stadsplaneringsnämnden själv, som tog beslutet. Medan för de övriga frågorna gäller att här ska nämnden bara ge sitt godkännande, varefter de slutliga besluten tas i kommunstyrelsen.
Om tidtabellen håller, och besluten i kommunstyrelsen alltså kan tas i juni, så ska saneringen på Ingelsta kunna vara slutförd i augusti
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!