Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kommunen kan ta över Vrinnevi

Det kanske blir en folkomröstning i Norrköping, angående Vrinnevisjukhusets framtid.
Eldsjälen Berit Malmqvist har lyckats samla in så många namn, över 7.000, att frågan måste tas upp i kommunfullmäktige framöver.

- I den här skriften om Vrinnevisjukhuset står det att vården här kommer att finnas i 100 år, men nu börjar sjukhuset alltmer likna en stor vårdcentral, menar Berit Malmqvist i sitt brandtal för Vrinnevisjukhusets akutvård igår, i samband med överlämnandet av protestlistor med över 7.000 namn, till kommunalrådet Mattias Ottosson.
FOTO: ANITA KJELLBERG

- I den här skriften om Vrinnevisjukhuset står det att vården här kommer att finnas i 100 år, men nu börjar sjukhuset alltmer likna en stor vårdcentral, menar Berit Malmqvist i sitt brandtal för Vrinnevisjukhusets akutvård igår, i samband med överlämnandet av protestlistor med över 7.000 namn, till kommunalrådet Mattias Ottosson. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

NORRKÖPING2004-02-03 06:00
- Om det sedan slutar med en folkomröstning eller ej, är för tidigt att säga, utan det får vi ju diskutera kollektivt först, säger kommunalrådet Mattias Ottosson, efter att ha tagit emot namnlistorna igår av Berit Malmqvist vid en träff i Rådhuset.
- Men helt klart tänker jag också fortsätta kämpa för att vi ska få tillbaka dygnet runt-akut på Vrinnevisjukhuset i framtiden, säger Ottosson.
Själva namninsamlingen, som samlade exakt 7.167 underskrifter, var formulerad så här:

</B>"Jag tycker att Vrinnevisjukhuset snarast skall existera i form av ett komplett länssjukhus med dygnet runtöppet och komplett akutmottagning samt fullvärdig planerad vård, finansierad med våra skatter, men i alternativ drift."</B>

Vad som kommer ut av en eventuell folkomröstning är dock oklart. Kan det bli så att sjukvården och Vrinnevisjukhuset tas över av Norrköpings kommun igen, som det var förr i tiden?
- Det jag vill mest av allt är att få bort landstinget från Vrinnevisjukhuset och att någon annan tar över driften där, säger Berit Malmqvist utan att direkt ha något förslag om en ny huvudman.

Inte omöjligt
Enligt Mattias Ottosson är det inte helt uteslutet att kommunen kan ta över Vrinnevisjukhuset:
- Idag är det ju så att kommuner inte får bedriva sjukvård själva, säger Mattias Ottosson. Men skulle det bli så, att vi genomför en folkomröstning och det visar sig att en majoritet av Norrköpingsborna föredrar kommunalt driven sjukhusvård igen, är det inte omöjligt att regeringen skulle kunna göra ett undantag för Norrköping och Vrinnevisjukhuset.
Berit Malmqvist är dock kritisk till Mattias Ottosson och socialdemokraternas agerande under sjukvårdsdebatten senaste året:
- Jag tycker ni har lagt er alldeles platt för Paul Håkansson och landstingsstyrelsen och att ni borde ha rytit i mer, när de kom med sina neddragningsförslag, säger Berit Malmqvist.Ibland har jag känt som ni sett Paul Håkansson som en gudfader, som ni stått i givakt för när partipiskan vinit.
- Nej, så tycker jag inte alls det varit, kontrar Mattias Ottosson. Vi har varit mycket kritiska och sagt vår mening till Paul Håkansson och vi tycker att landstingets beslut om nedläggning av delar av Vrinnevisjukhusets akutmottagning är felaktigt.
- Nu blir det ändå så att vissa delar av akuten i Norrköping läggs ner den 1 mars, men vi kommer att fortsätta kämpa för att få tillbaka en komplett akutmottagning till Norrköping i framtiden, lovade Mattias Ottosson.

Kritik mot s från s
Vilket även Iréne Lindén, kommunfullmäktiges ordförande, som passerade förbi träffen i Rådhuset, intygade för Berit Malmqvist:
- Vi inom socialdemokraterna i Norrköping har varit mycket kritiska mot socialdemokraterna i landstinget, men vi har mest agerat och diskuterat internt och därför har vår kritik inte märkts utåt och det kanske inte har varit så bra. Men kritiska har vi i alla fall varit hela tiden.
Berit Malmqvist betonade också att besparingen kanske inte blir så stor för landstinget med neddragningen i Norrköping:
- Dels stor det tomma lokaler och kostar pengar inom Vrinnevisjukhuset och istället har landstinget byggt ut universitetssjukhuset i Linköping för många miljoner. Det verkar inte ekonomiskt vettigt, vad jag förstår. Och dels lämnar nu många läkare sina tjänster på Vrinnevisjukhuset när de ser åt vilket håll utvecklingen går, så framöver blir nog Vrinnevi förvandlat till en större vårdcentral istället för sjukhus, om inget görs...
- Dessutom är källaren i Vrinnevisjukhuset full med utrustning från lasarettet och när man går där känner man vilken kapitalförstöring som landstinget håller på med just nu.

Personalen mår dåligt
- Och personalen mår dåligt av allt negativt som sker på Vrinnevisjukhuset nu. Jag beundrar dem att de trots allt orkar hålla liv i vården, trots att personalen ibland nästan mår sämre än sina patienter...
- Jag kan nämna, säger Berit Malmqvist, att den 29 februari arrangerar vi i arbetsgruppen för Vrinnevisjukhusets räddning en manifestation på Tyska torget. Det är ju dagen före akutens stängning i Norrköping den 1 mars och därför tänker vi hålla en tyst minut då, för det brukar man ju på begravningar...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!