I lagen, som heter offentliga bidrag på lika villkor, finns främst två huvudlinjer. Dels ställs det nya krav på hur kommunerna tar fram sina priser när de beräknar hur mycket pengar som ska gå till varje skola, dels kan friskolorna nu överklaga beloppet till förvaltningsrätten vilket alltså har gjorts av många friskolor i Norrköping. Får skolorna rätt kan kommunen tvingas betala ut pengar i efterhand.
- Om alla domar går de klagandes väg riskerar kommunen att få betala miljonbelopp, säger Per Grundtman, programsekreterare på utbildningskontoret.
Syftet med lagen är att friskolor ska få rättvist fördelade pengar och kommunen räknar därför ut den ekonomiska ersättningen på ett nytt sätt genom att ta hänsyn till bland annat undervisning, läromedel, måltider och lokaler. Leif Arvidsson, även han programsekreterare för utbildningskontoret, berättar att de nu jämför hur pengarna är fördelade till kommunala och fristående enheter och sedan diskuterar om de hanterat båda lika.
Lokalhyran annorlunda
- Många friskolor har överklagat just för att ersättningen för lokalhyrorna blivit annorlunda. Innan lagen träde i kraft fick skolorna vad de begärde i hyra men nu när lagen har kommit har förutsättningarna ändrats och pengarna till hyran som de fått bygger på genomsnittshyran på de kommunala skolorna, vilket inte alltid stämmer överens med deras egna hyra, säger Leif Arvidsson.
Kan spricka direkt
Trots att de flesta friskolorna överklagade redan i januari har inte många fått sina domar än, något som kan bli problematiskt inför nästa års budgetplanering.
- Vi trodde det här skulle vara klart redan i mars i år men vi har ingen insyn i hur lång tid det kan ta.
Om vi inte får avgöranden nu kommer budgeten för 2011 ungefär planeras som för 2010, går domarna sedan friskolornas väg så kan vi få betala höga belopp i efterhand och då spricker budgeten direkt, avslutar Per Grundtman.