Efter att de fått in flera klagomål på verksamheten startade IVO, Inspektionen för vård och omsorg, en granskning av arbetet med ekonomiskt bistånd på arbetsmarknads- och vuxenutbildningskontoret. De har inga anmärkningar på arbetet vad gäller barnrättsperspektiv, delaktighet, tillgänglighet och bemötande.
Kommunen har även gjort en egen kvalitetsrapport där de gör samma bedömning. Men de har även hittat områden som behöver förbättras. En brukarundersökning från i höstas och synpunkter som kom in under 2020 visar att tillgänglighet, vägledning till egen försörjning samt bemötande och kommunikation är områden som bör bli bättre.
– Sedan dess har kontoret satt igång ett engagerat arbete för att förbättra tillgängligheten, bemötandet och delaktigheten. Det har redan gett positiva resultat och kommer att fortsätta öka kvaliteten under 2021, säger Pernilla Thott Ljung, arbetslivs- och vuxenutbildningsdirektör, i ett pressmeddelande.
Ett exempel på en insats som nyligen gjorts för att öka tillgängligheten är att kontoret tagit bort de begränsade telefontiderna för ekonomiskt bistånd. I och med att telefontiderna tagits bort är handläggarna tillgängliga all tid utom på mötestid.
Sedan en tid tillbaka arbetar även mottagningen för ekonomiskt bistånd med större fokus på kontakterna med biståndstagare. Syftet är ökad delaktighet, snabbare väg till arbete eller studier samt högre nöjdhet med kontakterna.