kommunen gör inte någon polisanmälan

Norrköpings kommun kommer inte att polisanmäla de undersköterskor som enligt Lex Sarah-anmälningar begått övergrepp mot gamla på äldreboendet Hagaborg.

NORRKÖPING2011-07-19 03:00

För drygt en vecka sedan beslutade chefsåklagare Torsten Angervåg i Norrköping att titta närmare på övergreppen mot de gamla. Han misstänker att brott kan ha begåtts och överväger därför att starta en förundersökning.

Kommunen ombads att skicka över alla papper i ärendet till honom.

För närvarande är han på semester och inget nytt har hänt i den frågan, men hans intresse för händelserna fick cheferna på vård- och omsorgskontoret att i går sätta sig ner och diskutera om man trots allt borde göra en polisanmälan.

Missförstånd
Tidigare har vård- och omsorgsnämndens ordförande Kerstin Hildebrand (V) sagt att det inte är vård och omsorgs sak att polisanmäla, men nu säger tillförordnad vård- och omsorgschef Anette Ödalen att det är en missuppfattning från Kerstin Hildebrands sida. Tvärtom ska man alltid överväga en polisanmälan när det handlar om så allvarliga händelser som i det här fallet.

Så skedde också i våras efter i samband med Lex Sarah-utredningen. Det man gjort nu är alltså en omprövning men resultatet blev detsamma - ingen polisanmälan.

- Vi kan inte se att det har hänt något nytt i ärendet och nu när Torsten Angervåg överväger att starta en förundersökning kommer han att göra en bedömning av om brott föreligger. Då får vi facit i hand på om vi gjort rätt, säger Anette Ödalen, tillförordnad vård- och omsorgschef.

"Ord mot ord"
Så här förklarar områdeschef Eva Abrahamsson varför hon nu två gånger gjort bedömningen att inte göra en polisanmälan.

- Vi har inga blåmärken, filmer eller inspelningar att visa upp. En av undersköterskorna erkänner ingenting och i vissa fall står ord mot ord.

En polisanmälan ska ändå ha gjorts. En anhörig har uppgett till Folkbladet att familjen skickat in en anmälan.

Enligt de händelseförlopp som beskrivs i Lex Sarah-anmälningarna, och som enligt Eva Abrahamsson helt bygger på de anmälande arbetskamraternas berättelse, ska de två undersköterskorna ha begått både fysiska och psykiska övergrepp mot de gamla. Det handlar om spyor som tryckts tillbaka i munnen, nyp, daskar och elakheter och i ett fall trycktes den gamlas knutna näven in i hennes egen mun.

Eva Abrahamsson utredde händelserna närmare tre månader. Under den tiden pratade chefer med all personal på Hagaborg, men hon kan ändå inte med säkerhet slå fast vad som faktiskt har hänt.

Hmeskickade
- Vissa saker är sant och när det gäller andra står ord emot ord, säger hon.

De båda undersköterskorna är för närvarande hemskickade med lön i avvaktan på att kommunen ska besluta om de får behålla sina gamla jobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om