Kommunen friades av Arbetsdomstolen
Nej, Norrköpings kommun har inte diskriminerat den person - som vi här kallar A - född i Kosovo, som för tre år sedan inte fick jobbet som bygglovarkitekt.Det har Arbetsdomstolen kommit fram till.
DO hävdade, att A och den person som fick anställningen hade likvärdiga meriter. A hade också tillräckligt goda kunskaper i svenska. Det var hans brytning och utländska bakgrund, som fick kommunen att missbedöma hans kunskaper i svenska språket.
Men Arbetsdomstolen ger kommunen rätt i de krav, som man där anser måste ställas på en bygglovarkitekt - och där språket då bland annat måste vara juridiskt stringent och oantastligt.
Svårt samtala
Företrädare från kommunen har beskrivit, hur A kallades till intervju trots att hans ansökan innehöll ett flertal stavfel och även språkliga och grammatiska fel. Intervjun visade sedan på påtagliga svårigheter att samtala med A.
Det samlade intrycket var att A inte skulle klara jobbet som bygglovarkitekt. Detta hade dock, har Norrköpings kommun hävdat, inget med hans etniska bakgrund att göra. Inte heller en helsvensk person med sådana språkliga brister skulle ha fått jobbet.
Arbetsdomstolen har godtagit kommunens resonemang. A har numera fått jobb som bygglovarkitekt i en annan kommun och klarar sig bra, även språkligt. Det säger dock, enligt Arbetsdomstolen, inget om hur han klarade anställningsintervjun i Norrköping 2002.
Diskrimineringsombudsmannen får nu betala Norrköpings kommuns rättegångskostnader på knappt 130 000 kr.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!